GrænseGuiden.dk


Medicin er også en del af grænsehandelen

apotek1

Danske kunder udgør en betragtelig del af kundegrundlaget på apotekerne i f.eks. Flensborg. Sådan har det været i mange år. I 2002 kunne man på Apotekerforeningens egen hjemmeside læse om de besparelser, danskerne havde, når de tog over grænsen for at handle hos de tyske apoteker. Og det var ikke småpenge, det drejede sig om. Siden da har priserne i de danske apoteker været stærkt nedadgående jævnfør en nyere undersøgelse, der er lavet af Statens Serum Instituts Lægemiddelstatistikkontor. Den nye statistik viser, at medicinpriserne er faldet med hele 44 % siden år 2000. Og alene fra 2011 til 2012 faldt priserne med 7 %. Prisfaldet drejer sig vel at mærke om det, der kaldes apoteksforbeholdte lægemidler. Når det kommer til liberaliserede håndskøbs-lægemidler er der en helt anden udvikling. Her er priserne nemlig i gennemsnit steget  med 22 %.

 

Hvorfor handle på tyske apoteker?

I 2002 var det i høj grad smertestillende medicin, der blev langet over disken, når danskerne købte ind på tyske apoteker. Det kan næppe betale sig mere – hvis man alene ser på prisen. Til gengæld har man i Tyskland rigtig mange homøopatiske produkter, og det er noget, danskerne gerne vil købe. Homøopatisk medicin er endnu ikke anerkendt i Danmark på lige fod med almindelige medicinske produkter, hvorimod tyske apoteker gennem mange år har haft mulighed for at tilbyde kunderne at erstatte den almindelige medicin med den homøopatiske medicin, som mange mener er sundere at indtage, fordi det drejer sig om udtræk af naturens egne midler.

 

Hvad køber danskerne på de tyske apoteker?

Dr. Sebastian Thude fra Rats Apoteket i Flensborg fortæller: Vi har rigtig mange danske kunder. At sætte procenter på er lidt svært, men det drejer sig formentlig om et sted mellem 10 og 20 % af vores kunder, der kommer fra Danmark. Mange bestiller online på vores hjemmeside. Vi sender gerne til varerne direkte til kunden i Danmark, men det sker ofte, at vi får besøg af kunder, som har bestilt online hos os gennem længere tid. De får så lyst til også at ”se giraffen” og orientere sig om, hvad det egentlig er for et apotek, de handler hos. Det er også hyggeligt for os at se de kunder, vi normalt ikke ser i dagligdagen.

Det, vi nok især sælger til de danske kunder er – udover den homøopatiske medicin – rigtig megen kosmetik. Den er noget billigere hos os end i Danmark. Men danskerne går efter mere end lige prisen. De fleste danske kunder kommer også, fordi vores udvalg er så meget større end det, de er vant til hos de danske apoteker.

apotek2
Dr. Sebastian Thude

 

Svært at lave pris-check.

Et hurtigt check på nettet viser, at ting som f.eks. Otrivin næsespray i koster ca. 29 kr. i Flensborg mod mellem 39 og 46 kr. på f.eks. webapoteket i Danmark. Voltaren gel kan på flere apoteker i Flensborg købes til ca. 130 kr. for 150 gram, mens den samme pris hos webapoteket.dk koster 131,30 kr.  – men her kun for 100 gram. Vi har også undersøgt prisen for Eucerin fugtighedscreme, og her er til gengæld webapoteket i Danmark ca. 10 kr. billigere, end vi fandt den til på en tysk apoteks-hjemmeside. De angivne tyske priser er fundet via stikprøver på nogle af apotekernes hjemmesider og hører ikke til de billigste på det tyske marked. Mange produkter kan man finde betydeligt billigere ved f.eks. at besøge hjemmesiden http://www.medipreis.de.  Her kan man f.eks. finde en pris på Voltaren gel på 9.88 euro (73,60 kr.) – vel at mærke denne gang for 180 gram. Medipreis er IKKE et apotek, men derimod en hjemmeside, der laver prissammenligninger. Fra Medipreis bliver man sendt videre til det apotek, der tilbyder varen til pågældende pris. Den ovennævnte pris stammer fra www.apotheke.de som dog på vores telefoniske henvendelse svarer, at man kun sender indenfor Tyskland. Det gælder mange af de tilsvarende net-apoteker.

Det er derfor utrolig svært at lave pris-sammenligninger, også fordi produkterne er så forskellige. For det meste kan man i Tyskland f.eks. kun købe 20 stk. pakninger af smertestillende medicin, mens det i Danmark – endnu – er muligt at købe både 100 stk. og helt op til 250 stk. ad gangen. Der kan også være forskel på indholdet af det virksomme stof i tabletterne. Herudover er det sjældent de samme mærker, der markedsføres i begge lande, så kunderne må se sig godt for i den jungle, det kan være at finde frem til de ønskede produkter.

 

Kan man indløse danske recepter i Tyskland?

Der er ikke noget problem med at få udleveret sin receptpligtige medicin i Tyskland, hvis man medbringer sin danske recept – under forudsætning af, at produktet findes i Tyskland. På tyske apoteker er holdningen ganske klar. Jævnfør EU regler skal man kunne tage imod recepter fra andre EU-lande. På danske apoteker er holdningen ikke helt så klar. Nogle apoteker har valgt kun at tage imod recepter fra de nordiske lande, mens andre godt kan formås til at udlevere medicin på en fransk eller tysk recept. Den 3.maj 2013 indledtes dog en pilot-test på danske apoteker, idet de første udenlandske, elektroniske recepter denne dato blev behandlet på et dansk apotek. I øjeblikket testes teknikken, men målet er, at apoteker i andre EU-lande skal kunne hente en recept frem, der er udskrevet af patientens egen læge.

Se mere om forsøget på:

http://www.ssi.dk/Aktuelt/Nyheder/2013/2013_05_recepter%20skal%20krydse%20graenser.aspx

 

Apoteker i Flensborg:

Vi bringer her et udsnit af de apoteker, der findes i Flensborg og i Süder-Lügum. På flere af apotekerne er der mulighed for at bestille online. Vær opmærksom på, at ikke alle apoteker sender varerne til Danmark.

 

Flensborg:

Blasberg-Apotheke. Mürwiker Strasse 89. www.blasberg-apotheke-app.de

DocMorris Apotheke Flensburg. Südermarkt 12. www.docmorris-apotheke.de

Nord Apotheke. Apenrader Strasse 4. www.nordapotheke-flensburg.de

Marien Apotheke. Toosbüystrasse 4. www.marienapotheke-flensburg.de

Löwen-Apotheke. Schleswiger Strasse 130. www.loewen-apotheke-flensburg.de

Rats-Apotheke. Holm 13. www.ratsapotheke-flensburg.de

Neue Apotheke am Kloster. Doktor-Todsen-Strasse 7. www.neueaponet.de

Äsculap Apotheke. Süderhofenden 12. www.apotheke-am-zob.de

Sankt Michael Apotheke. Am Ochsenmarkt 35. www.apotheke-st-michael.de

Adler-Apotheke St.Jürgen. Bremer Platz 3. www.adler-apotheke-flensburg.de

 

Süder-Lügum:

Grenz-Apotheke. Haupstrasse 20. http://www.grenz-apotheke.com

Nordland-Apotheke. Bahnhofstrasse 1. http://wp10562179.server-he.de/nordland/

 

 

Øvrige links:

 

http://www.apotekerforeningen.dk/~/media/Apotekerforeningen/analyseroekonomi/15052013_medicinprisfald.ashx

 

http://www.forbrugereuropa.dk/EHandel/Told-og-moms/Koeb-paa-nettet-inden-for-EU

 

http://www.forbrug.dk/Artikler/Test-og-raad/sundhed/Medicinpriser/koeb-af-medicin-paa-nettet?tc=F3446348F3A6463B9E84FF7FA1CBA249

 

Af Elsa Holmer, Grænseguiden