GrænseGuiden.dk


Med tog til Paris

Sidste uges artikel handlede om prisforskellene på en togtur gennem Tyskland. Eksemplerne viste, at det er betydeligt billigere at starte sin tur til München i Flensborg i forhold til at stige på toget i f.eks. Kolding.

graenseguide-1
Foto: Jens Hasse/Chili foto.

I denne uge kigger vi på, hvad det vil koste at tage toget helt til Paris – på de samme datoer og samme betingelser, som blev anvendt ved turen til München i den foregående artikel. Altså udrejse d. 13.december og hjemrejse d. 16.december 2016.

Til Paris fra Flensborg.

Fra Flensborg kan turen gøres for 99.80 € (743,50 kr.)på 2.klasse og 119.80 € (892,50 kr.) på 1.klasse. Vælger man f.eks. en afgang fra Flensborg kl. 12.15 d. 13. december, kan man være i Paris kl. 22.05 samme aften. Der er togskift i Hamborg og Karlsruhe. I Hamborg har man 9 minutter til at finde sit næste tog, og i Karlsruhe kan man tage det lidt mere mageligt, idet man har 24 minutter til at finde toget til Paris. Begge dele skulle dog være indenfor mulighedernes grænse. Sidste del af turen – mellem Karlsruhe og Paris – foregår med TGV-tog.  Afgangen kl. 12.15 levner gode muligheder for, at man kan nå at køre til Flensborg om morgenen uden at skulle køre hjemmefra midt om natten.

Samme tur kan også foretages fra Flensborg kl. 08.15 med ankomst i Paris kl. 18.05 til en pris af bare 69.80 € (520 kr.). 1.klasse koster 119,80 € (892,50 kr.). Afgangen kl. 10.15 koster 89,80 € (669 kr.) Ankomst Paris 20.41. Alle rejserne foregår med Deutsche Bahn.

Hjemturen fra Paris bliver – hvis man fortsat vælger fredag d. 16.december dyrere. 2.klasses billetten fås fra 129,80 € (967 kr.) med 2 togskift via Mannheim. Denne pris gælder ved afgang fra Paris kl. 09.36 og ankomst til Flensborg samme aften kl. 19.68. At vælge 1.klasse kan på denne tur gøres for sølle 10 € (75 kr.) i tillæg. Vælger man en senere afgang, nemlig kl. 13.55 fra Paris, kan man dog gøre turen for 99.80 € (743,50 kr.) på 2.klasse og 119,80 € (892,50kr.) på 1.klasse. Ankomst til Flensborg kl. 23.57.

Den lille sviptur til Paris og retur vil altså kunne gøres for 199,60 € med billigste tur – eller  1.487 kr. med tog fra Flensborg.

https://www.trainline.de

Til Paris fra Danmark

Et tjek på DSB’s udlandshjemmeside afslører, at turen til Paris ikke kan bestille online, men derimod skal bestilles pr. telefon. Det er kun togrejser til nabolandet Tyskland, der kan købes på nettet – ikke togrejser til resten af Europa. En telefonopringning til DSB Udland gav følgende resultat:

Tirsdag d. 13.december kan man komme af sted fra Kolding med afgang enten 06.56 eller det mere humane tidspunkt 08.56. Man kan ikke komme af sted senere, da man så ikke vil kunne nå at være fremme samme dag. Turen indeholder 3 togskift, nemlig i Flensborg, Hamborg og Köln. Pris for strækningen Kolding-Köln udgør 585 kr., mens strækningen fra Köln til Paris, som foregår med TGV-tog, koster 928 kr. på 2.klasse. Samlet pris one way: 1.513 kr. DSB kunne ikke finde en pris på 1.klasse for turen fra Köln til Paris, idet der åbenbart ikke var den slags billetter til rådighed for danske passagerer på det tidspunkt, jeg ringede (24.november). Et hurtigt opslag på SNCF’s hjemmeside afslører dog, at der her er masser af 1.klasses billetter at få på samme rejse.

Turen fra Paris til Kolding fredag d. 16.december kan jf. DSB kun lade sig gøre ved at tage toget fra Paris kl. 07.55. Ellers kan man ikke nå at komme til Kolding samme dag, oplyser DSB Udland. Prisen Paris-Köln udgør 928 kr., og strækningen fra Köln til Kolding koster 654 kr. Samlet pris: 1.582 kr.

Ved at bestille hos DSB koster turen fra Kolding til Paris og retur altså sammenlagt 3.095 kr. Hertil kommer, at udlandsbilletter kun kan sendes med post og ikke fremsendes elektronisk. Gebyret for postforsendelse er 50 kr., som skal lægges oven i prisen. Forhåbentlig er det så ikke B-post, for så skal man være i god tid med bestillingen, hvis man skal være sikker på at få sin billet i rette tid inden rejsen.

Billetbestilling DSB Udland: Tlf. 70131418

Man kan undre sig over, at turen bliver så meget dyrere i forhold til den rimeligt korte strækning, der er mellem Kolding og Flensborg. Man kan måske også med rette undre sig over, at der er så mange flere muligheder, hvis man vælger Flensborg som udgangspunkt i stedet for Kolding. Flensborg er jo ikke ligefrem Tysklands hjerte, og for begge rejsers vedkommende gælder samme betingelse: et togskift i Hamborg. Det burde give stort set samme valgmuligheder for de 2 afgangsbyer. Konklusionen må blive, at det betaler sig rigtig meget at køre til Flensborg, hvis man vil med toget til Paris og formentlig også til andre destinationer i Europa.

Busrejser fra Danmark til Paris

En anden mulighed, hvis man ikke vil flyve, er at vælge en busrejse til Paris. Eurolines har afgange fra flere forskellige danske byer. Bor man i ikke i umiddelbar nærhed af København, vil det for en del rejsende kunne betale sig at stå på i Rødby. Herfra afgår Eurolines-bussen kl. 18.30 og ankommer til Paris dagen efter kl. 11.15. Fordelen ved denne rejse er, at man ikke skal skifte undervejs. Til gengæld er tidsforbruget større, nemlig 16 timer og 45 minutter. Man skal dog huske på, at en stor del af dette ekstra tidsforbrug udgøres af nattetimer. Og prisen er særdeles behagelig: 489 kr. hver vej. Denne pris gælder på alle afgange, men er dog markeret som en tilbudspris på firmaets hjemmeside d. 24.november 2016. Hjemturen fra Paris foregår uanset dag kl. 19.00 med hjemkomst dagen efter kl. 11.30 og til samme pris.

Med en Eurolines bus kan turen til Paris altså gøres tur-retur for i alt 978 kr.

For de, der bor i Jylland, vil det formentlig kunne betale sig at stå på Eurolines bus fra Hamborg i stedet for at køre til Rødby. Busturen fra Hamborg til Paris koster 39 € (290,55 kr.), mens turen fra Paris til Hamborg koster 35 € (260,75 kr.). Altså alt i alt 74 € (551,30 kr.) vel at mærke tur-retur.

Det er formentlig færgeturen fra Rødby til Puttgarten, der giver sig udslag i en højere pris fra Danmark. Eller er det bare den almindelige konkurrence, der som med så mange andre ting er større i det tyske?

Én ting er sikkert. Det er billigere at rejse med både tog og bus med udgangspunkt i Tyskland. Og det giver også flere muligheder at vælge mellem, hvad angår tidspunkt såvel som destination.

https://www.eurolines.de/de/startseite/

https://www.eurolines.dk/dk/home/

 

Rigtig god tur

 

Elsa Holmer, Grænseguiden.

SNCF – franske statsbaner: http://www.sncf.com/de/zuege/tgv-ice