GrænseGuiden.dk


Sejlerbyen Kiel i spændende udvikling.

Kiel er den største by i Slesvig Holsten med ca. 240.000 indbyggere. Lübeck følger efter med ca. 215.000 indbyggere og først herefter kommer Flensborg som nr. 3 på listen med ca. 85.000 indbyggere. Til sammenligning har Århus ca. 265.000 indbyggere.

1
Dækket op til gourmet hos Restaurant Ahlmanns i Kiel. Foto: Susanne Plass.

Kiel er altså større, end de fleste turister regner med. Med mere end 24.000 studerende ved Christian Albrechts Universität zu Kiel alene er byen også i høj grad præget af , at mange unge mennesker har deres daglige gang her. Universitetet er beliggende i den nordvestlige del af byen i retning Eckernförde. Kiel rummer også flere andre uddannelsesinstitutioner og byder på mange forskellige kulturelle tiltag såsom opera, teater, udstillinger m.m.

Kiel blev meget voldsomt beskadiget under 2.verdenskrig, hvor mere end halvdelen af de bestående bygninger blev ødelagt. Det store genopbygningsarbejde, der skulle gå rimelig stærkt for at huse de mange mennesker, der havde fået deres hjem sønderbombede, er formentlig en af hovedårsagerne til, at Kiel efter manges mening ikke er nogen specielt køn by.

Ungdommen i byen har da også haft tendens til gennem mange år at drage væk efter endt uddannelse. Men det er ved at vende i disse år. Flere og flere unge vender næsen hjemad og starter nye virksomheder og giver kraft og ny energi til byen. Det præger både forretningslivet og bybilledet. Flere caféer dukker op og giver liv i gaderne. Gastronomien forandrer sig, fordi der er flere penge blandt den yngre befolkning end tidligere.

I 2016 fik Kiel så sin første Michelin-stjerne-restaurant, Ahlmanns i Romantik Hotel Kieler Kaufmann. Her er det Mathias Apelt, der styrer løjerne i køkkenet. Og det gør han altså så godt, at restauranten – og han – fik andel i stjerneregnen. Det er ikke første gang, Mathias Apelt får en Michelinstjerne. Han blev hentet til Ahlmanns i 2011 fra Villa Mittermeier og restaurant Tasca i Rothenburg ob der Tauber i Sydtyskland, hvor han også kunne smykke sig med en stjerne.

Men for Kiel blev det den første nogensinde.

”Jeg er så glad for, at det lykkedes, og at vi hermed beviste, at det kan lade sig gøre”, fortæller Mathias Apelt. ”Det trækker en masse nye kunder til byen, og det bevirker også, at vi har mere at tilbyde de unge mennesker, som gerne vil betale lidt ekstra for at få en god madoplevelse. ”

2
René Mammen fra Substans, Aarhus og Mathias Apelt fra Ahlmanns, Kiel. Foto: Susanne Plass.


”Da jeg var ansat på Villa Mittermeier var min stil  helt anderledes end i dag. Her i Nordtyskland har vi stor indflydelse fra de danske kokke, og jeg er tilhænger af samme stil med stærk vægt på de lokale produkter og enkelhed i maden. Helt som René Mammen fra Restaurant Substans i Århus, som er vores gæstekok i år ved Schleswig-Holstein Gourmet Festival. Så jeg er en stor tilhænger af det nordiske køkken.

Mange kokke i Tyskland har efterhånden slukket kontakten til det franske køkken. Vi er nysgerrige og vil gerne prøve noget nyt. Og så vil vi gerne lave mad til helt normale kunder og ikke kun til dem, der har mange penge. Vi vil gerne holde vores priser på et niveau, hvor alle kan deltage. Men én ting vil vi ikke gå på kompromis med, og det er kvaliteten.

Vi har mange danske kunder her i Kiel – og i Slesvig Holsten i det store hele. I Glücksburg har f.eks. Hotel Alte Meyerhof omkring 80% danske kunder. Dér er vi ikke – endnu. Men antallet af danske kunder stiger kraftigt. Hos os spiser man billigere end i Danmark – og overnatter billigere”, slutter Mathias Apelt.

Et hurtigt tjek på Restaurant Ahlmanns spisekort viser, at Mathias Apelt taler sandt. Den aktuelle menu (Januar 2017) indeholder 9 retter at vælge imellem. 3 retter koster 58 € (432 kr.) , og man beregner sig en pris på 16 € f (44,50 kr.) for hver ekstra ret. Ønsker man den samlede vinmenu, som består af 9 forskellige vine, kan den fås for 59 € (450 kr.).

Med i Michelin guiden er også medtaget restauranterne Kaufmannsladen (Romantik Hotel Kieler Kaufmann, Kieler Yacht Club, Restaurant Weinstein, Bärenkrug og Der Alte Auf – med udmærkelser, men dog ingen stjerne.

 

Et andet koncept finder man hos Restaurant Pier 16 på Atlantik Hotel Kiel. Her starter priser ved 13 € og går op til 27-27 € for en hovedret. Restauranten har et varieret spisekort, og en ekstra god service er det, at de fleste af retterne kan vælges enten som hovedret eller som en mindre ret – hvad der naturligvis også afspejler sig i priserne. At man i restauranten går meget ind for kvalitets kundebetjening, bliver antyder på f.eks. TripAdvisor, hvor restauranten scorer højt på såvel god mad som fin service. Hotellets Team Manager svarer personligt på alle indlæg – usædvanligt men flot.

Røde bøffer med diverse forskelligt tilbehør finder man på Block House, som ligger lige udenfor den gamle Altstadt. Man kan på forhånd se menukortet på restaurantens hjemmeside, som dog ikke ligefrem skilter med priserne lige bortset fra frokostmenuen, hvor prisen typisk ligger omkring 9 € for én ret.

På Alter markt i Altstadt ligger Kieler-Brauerei. Her i det gamle bryghus er øl naturligvis i højsædet. Menukortet er traditionelt og byder bl.a. på labskovs, vildtgulasch, burger, kylling i forskellige varianter og matjesfileter. Traditionelt, og det samme er priserne. Fra ca. 6,50 € for en burger til 14.50 € for en schnitzel.

 

Der findes et stort antal af restauranter i Kiel og næsten lige så mange meninger om, hvad der er de 10 ”bedste”. De ovenfor nævnte er tilfældigt udvalgte og viser blot lidt af spændvidden. René Mammens besøg som gæstekok hos Ahlmanns i Kiel omtales i en særskilt artikel i slutningen af Januar. Her gæster endnu en dansk gæstekok, Kenneth Hansen, Ambassador Hotel & Spa i St.Peter Ording. Se nærmere her: http://gourmetfestival.de/termine/januar/

 

Elsa Holmer, Grænseguiden

 

 

https://www.viamichelin.com/web/Restaurants/Restaurants-Kiel-_-Schleswig_Holstein-Germany?strLocid=31M2ZwazEwY05UUXVNekl5Tnc9PWNNVEF1TVRNMU9UTT0=

https://www.kieler-kaufmann.de/geniessen/ahlmanns/

http://www.restaurant-pier16.de

http://www.kieler-brauerei.de/speisekarte-2/