GrænseGuiden.dk


Flodsejlads – en anderledes ferieform

De europæiske floders fortræffeligheder og hygge er blevet genopdaget af turisterne, og det er blevet moderne at tage på krydstogt på disse floder.  Masser af selskaber, store som små, byder sig til med krydstogtsdestinationer i både nær og fjern. Caribien, Rusland, Norges vestkyst og Middelhavet er bare nogle få eksempler.

1
Foto: Riis Rejser.

Der er åbenbart blevet så mange krydstogtskibe med plads til hundredvis af mennesker, at mange selskaber i øjeblikket tilbyder store rabatter. Der er næsten hver dag nye tilbud at finde, hvis man kan smide, hvad man har i hænderne og tage af sted hurtigt.

Det er daseferie for alle pengene at blive vartet op i 8 eller 14 dage på et stort skib med alle bekvemmeligheder. Biograf, underholdning, shows, god mad, frisk luft og luksuriøse kahytter. Og masser af muligheder for at gøre nye bekendtskaber.

Der er dog en del mennesker, der hellere vil rejse på mindre skibe og uden alle de bekvemmeligheder, der tilbydes på de helt store krydstogtsfartøjer. Hvis man har det sådan, er de europæiske floder et oplagt feriemål. Her er skibene betydeligt mindre, og selv om komforten stadig er i højsædet, er det en mere intim og måske lidt mere ”gammeldags” oplevelse at flyde dovent ned ad de smukke vandveje som f.eks. de tyske floder Donau, Rhinen eller Elben.

Man opnår naturligvis ikke fornemmelsen af det store, åbne hav, men i stedet får man en helt speciel oplevelse ved at passere de mange små byer langs floden. Skibene, der sejler her, spænder fra det helt moderne til gammeldags hjuldampere og rummer normalt mellem 100-180 passagerer alt efter, hvilke floder der sejles på. Standarden varierer også en hel del, men normalt har hver kabine både bad og toilet.

2
Foto: Riis Rejser

Der findes danske rejsebureauer blandt dem, der tilbyder flodkrydstogter i Tyskland. Et af dem er Riis Rejser, hvor man tilbyder ture på de 3 floder Rhinen, Mosel og Main. Priserne ligger på omkring 6.000 kr. og opefter alt efter rejsens varighed og hvor, der sejles.

Et eksempel er  et flodkrydstogt på Rhinen, Mosel og Main med med afgang d. 22. Juni 2017 eller 21.07.2017. Den tur koster 11.995 kr. for 9 dage. Forplejning er all inclusive – dvs. alle måltider og alle drikkevarer. Prisen omfatter også bustur fra både Jylland, Sjælland og Fyn og til Strasbourg samt hotelovernatning undervejs. Man skal blot sætte sig til rette i bussen, hvorefter bureauet tager sig af resten. Der sejles til Frankfurt (Main), Cochem, Koblenz, Rüdesheim, Mannheim og retur til Strassbourg, hvorfra rejsen går hjemover med bus. https://www.riisrejser.dk/rejser/flodkrydstogt-p-rhinen-mosel-og-main/

Samme selskab tilbyder også flodkrydstogt på Mosel og Rhinen med en varighed på  6 dage. Afgange flere gange i løbet af sommeren. Turen kan foretages til priser til priser fra 5.995 kr. og op til 7.995 kr. Fra Strassbourg sejles til Mainz, Rüdesheim, Boppard, Koblenz, Alken og retur til Cochem, hvorefter hjemrejsen foregår med bus. Forplejning all inklusive. https://www.riisrejser.dk/rejser/flodkrydstogt-p-rhinen-og-mosel/

En anden udbyder er Profil Rejser, som tilbyder et efterårskrydstogt på Donau med dansk rejseleder. Rejsens varighed er 10 nætter og prisen på 13.795 kr. omfatter flyrejse til Wien, hvorfra turen udgår, helpension, underholdning, rejseleder, drikkepenge og visse udflugter – men sjovt nok ikke drikkevarer ud over te og kaffe. Lidt underligt at man allerede har betalt drikkepenge, når drikkevarer ikke indgår i prisen. Der er bare én afgang, nemlig d. 3.oktober 2017.

Profil Rejser tilbyder også sommerferie på Donau til en pris på 8.495 kr. dog kun for 5 nætter. Prisen omfatter de samme ting som efterårskrydstogtet. Se flere informationer på www.profil-rejser.dk under rubrikken krydstogter. Kun én afgang, nemlig 5. Juli 2017. På det tidspunkt, vi søgte efter rejserne er der under ”flodkrydstogter” også nævnt en tur langs Rhinen fra Basel til Amsterdam. Prisen er angiveligt 11.000 kr. for 7 nætter, men når man klikker ind for at læse mere, er der ingen yderligere beskrivelse. Det er derfor nødvendigt at henvende sig direkte til bureauet, hvis man har interesse for denne tur.

Besparelse ved at køre til afgangsdestinationen

Hvis man kan undvære en dansk rejseleder, hvis man ikke er så meget for all-inclusive og hvis man vil køre til afgangsdestinationen selv, kan der være  penge at spare. F.eks. kan man få en 5 dages sejltur på Donau med afrejse den 17. Juni 2017 til 499 € pr. person – altså ca. 3.750 kr.– med en udvendig kabine. Afgangs-destination er Passau, og her vender skibet også tilbage efter at have passeret Wien, Budapest, Bratislava og Wachau. Princip: all inclusive – dog især på måltiderne, idet drikkevarer og visse udflugter er undtaget. http://www.flusskreuzfahrtberater.de/kreuzfahrt-k108071-schmankerlkreuzfahrt-dcs-amethyst-passau Man skal være opmærksom på, at prisen er en tilbudspris og ikke normalprisen. Der vendes tilbage til udgangspunktet, så man herfra kan køre videre i egen bil.

Samme afrejsedag – d. 17. Juni 2017 – er det muligt at stige på en floddamper i Köln. Turen varer  7 dage og undervejs sejles forbi Amsterdam, Nijmegen, Koblenz, Rüdesheim, Mannheim og Kehl, før man ender turen ved Basel. En helt fantastisk strækning på Rhinen, som dog naturligvis har den ulempe, at man ikke vender tilbage til udgangspunktet. Det vil sige, at man skal være forberedt på selv at transportere sig tilbage til Köln – en tur på knap 500 km. Til gengæld undgår man at skulle sejle den samme strækning 2 gange – når man lige undtager, at den første del af turen går nordpå til Amsterdam og tilbage via Köln, inden man sejler videre til Basel. Inkluderet i prisen på 499 € er alle måltider m.v., men ingen drikkevarer og heller ikke udflugter. Kan man lide at være lidt på egen hånd, er det dog ikke ubetinget et minus. http://www.flusskreuzfahrtberater.de/kreuzfahrt-k109045-vier-laender-ein-strom-rhein-melodie-koeln-kembs-basel Også denne pris er en tilbudspris. Normalprisen er ca. 400 € højere.

Der er mange flere ture at vælge imellem på: http://www.flusskreuzfahrtberater.de  og http://www.flussreisen.de

Vær opmærksom på tillæg

Inden man bestiller sin tur, skal man i alle tilfælde være opmærksom på, at der nemt kan komme yderligere udgifter til på alle ture. Det gælder de dansk-arrangerede,  men måske i højere grad de ture, man bestiller direkte hos de tyske udbydere. Man skal se sig godt for, inden man takker ja til en drikkevarepakke, en udflugtspakke eller ekstra ydelser af den ene eller den anden art. Det er som regel billigere, hvis man ikke ligefrem vil svælge i vin og spiritus hele dagen, at købe det, man har behov for og ikke mere. Til gengæld kan det være befriende ikke at skulle have penge op af lommen hele tiden. Drikkevarer er dog som regel ikke så dyre i Tyskland. Forhør selskabet om priser før bestilling. De fleste selskaber vil have engelsktalende personale.

 

Er man i tvivl om, hvorvidt man har lyst til at tilbringe 5-10 dage ombord på et skib, kan man jo til syvende og sidst prøve det af ved f.eks. at tage en 5-6 timers sejltur på Elben. Det koster ikke meget og er også utrolig smukt. Mere herom i næste artikel.

 

God tur

 

Elsa Holmer, Grænseguiden