GrænseGuiden.dk


Sejltur på Elben fra Hamborg eller Dresden

Krydstogter er højeste mode. De kan dog være dyre, og måske ved man heller ikke helt, om man har lyst til at binde sig til 7 eller 10 dage ombord på et stort skib. Det er der råd for.

1
Raddampfer Pillnitz. Foto: Sächschische Dampfschiffahrt.

 

Som nævnt i forrige artikel kan man prøve kræfter med kortere ture på de tyske floder. Eller man har måske lyst til at prøve noget, der er helt anderledes end den luksus, der tilbydes på krydsfartsskibene. Også det tager vi med i denne artikel.

En tur på Elben med udgangspunkt i Hamborg er et af de tilbud, som er nemme at gå til. Der findes forskellige muligheder for kortere og længere rundture i Hamborg, mens de lidt længere ture godt kan være svære at finde. Dampfeisbrecher ”Elbe” og ejeren Matthias Kruse er en af garanterne for, at man kan få en både smuk og spændende tur på floden uden at blive ruineret.

Blot 49 km. øst for Hamborg ligger Lauenburg Ruferplatz. Her kan man stige på Elbtalaue-Linie hver dag kl. 11.00 og kl. 15.00, sejle en tur til Geesthacht Werftplatz  ca. 30 km. fra Hamborg og returnere til Lauenburg. Turen er på ca. 20 km. og varer omkring 3 ½ time og koster 20 € pr. person for voksne og 10 € for børn. Skibet sejler forbi små landsbyer og udstrakte marker. Der er også mulighed for at tage cyklen med og gøre tilbageturen på Elbuferstrasse på den modsatte bred af Lauenburg Elbe. Tæt ved både Geesthacht og Lauenburg Elbe er det nemlig muligt at passere floden via landevejen. Herefter går turen på cykel langs Elbuferstrasse forbi landsbyerne Marschacht, Tespet og Artlenburg, hvorefter der fortsættes af vej nr. 209 tilbage til Lauenburg Elbe.

Men selskabet tilbyder også special-ture som f.eks. d. 24.juni, hvor der sejles på Elben-Lübeck-kanalen via Mölln og til Lauenburg. Der stiges på i Lübeck kl. 09.00 om morgenen, og turen tager ca. 9 timer alt i alt. Voksne skal betale 45 € for hele turen. Børn fra 4-16 år betaler bare 5 €.

Et andet eksempel kunne være søndag d. 3. september, hvor der med afsejling i Lauenburg Ruferplatz sejles helt til Hamborg. Varighed ca. 5 timer. Voksenbillet koster 35 €, mens børn fra 4-16 år betaler 5 € for turen. Vær dog opmærksom på, at man selv skal sørge for at komme retur til Lauenburg Ruferplatz.

Mere information her: http://www.dampfeisbrecher.de/files/Fahrplan_elbe_2017.pdf

2
Alberthafen. Foto: Sächsische Dampfschiffahrt.

En lidt længere køretur er det, hvis man vil sejle med Sächsische Dampfschifffahrt, der har hjemsted i Dresden. Her er der mange forskellige tur-muligheder. Et eksempel er turen ”Sächsische Schweiz”, hvor man stiger på i Königstein nordøst for Nürnberg. Den meget pittoreske tur går forbi Kurort Rathen, Wehlen, Pirna, Pillnitz, Blasewitz og til Dresden. Afgang 14.50 og 16.45 fra Königstein. Ankomst i Dresden henholdsvis 17.50 og 19.45. Husk at vælge tur-retur, hvis man vil tilbage til sit udgangspunkt. Pris 27 € for voksne og 17 € for børn mellem 4 og 16 år. Man kan også vælge turen med afgang fra Dresden kl. 09.30, 10.15 eller 17.00. Se mere her: https://mc.sds-dd.de/onlinetickets-start-de/?d=2017-07-05&v1=7&l1=110

Der er flere muligheder med dette selskab som f.eks. en slotstur, en Dixielandtur, det saksiske vinland, aftenture, pianoture og meget mere. Se mulighederne her: https://mc.sds-dd.de

En sjov og anderledes form for krydstogt.

En noget anderledes tur, for dem, der gerne vil opleve noget lidt usædvanligt, kan man få med det gode tyske skib ”MS Rückenswimmer” (MS Rygsvømmeren). ”Rückenschwimmer” er en sportsbåd på lige knapt 15 meter i længden og 3,50 meter i bredden. Egentlig bar skibet navnet ”Dresden” og blev benyttet som færge over Elben. I 2002 kom den store hundredårs-oversvømmelse. ”Dresden” rev sig løs fra fortøjningerne, kæntrede i et bøjning på floden og fortsatte rejsen med bunden opad. Heraf navnet Rygsvømmeren. Til sidst endte skibet på bredden liggende på taget. Behjertede mennesker fik den transporteret til Pillnitz, hvor den nu har hjemsted. Der blev repareret på skibet i 4 år, hvorefter ”MS Rückenschwimmer” igen kunne sættes i vandet i 2007.

3
Foto: Peter Richter og MS Rückenschwimmer.

Der findes 3 gæstekahytter til turister på skibet – hver med 2 sengepladser. Skibet sejler i hovedsagen mellem Dresden og Hamborg, og man kan booke plads direkte hos kaptajnen, Peter Richter. Hos kaptajnen kan man også drøfte mulighederne for en kortere eller længere tur. Som eksempel kan nævnes 7-dages ture med alt inklusive ombord til en pris af mellem 300 og 450 € pr. person. Man kan også vælge at leje de 3 kahytter samlet for på den måde selv at kunne vælge, hvor turen går hen. En komplet 11 dages tur mellem Dresden og Hamborg tur-retur koster typisk i omegnen af 550 € pr. person. Båden kan også lejes til f.eks. bryllupsfest eller lignende. Max. 22 personer.

Kontakt: Peter Richter. Tlf.: +49 162 9456 102. E-mail: info@ms-rueckenschwimmer.de

Mere information: http://www.ms-rueckenschwimmer.de/index.html

 

God tur

 

Elsa Holmer, Grænseguiden