GrænseGuiden.dk


Svært at være single-rejsende på krydstogter

Solen skinner og havet blinket blåt. Næste dag raser stormen og regnen, og danskerne begynder febrilsk at gennemsøge rejsekataloger og websider for at sikre sig en rejse til egne af verden, hvor vejret er mere stabilt. All inclusive. Spændende oplevelser på egen hånd. Daseferie. Vandreferie. Cykelferie. Camping. Krydstogt. Alt er i spil på denne årstid.

Foto: Sächschische Dampfschiffahrt.

Foto: Sächschische Dampfschiffahrt.

Som beskrevet i de to foregående artikler, bliver krydstogter et mere og mere varmt emne for masser af turister verden rundt. De store skibe med 3.-6.000 passagerer har vi alle hørt om. At sejle på krydstogt på de europæiske floder med langt færre med-passagerer er endnu ikke så udbredt, men efterspørgslen på den ferieform er i kraftig stigning.

For i hvert tilfælde én gruppe af mennesker kan det være en både besværlig og dyr omgang at skulle bestille sommerferie-rejsen på vandet. Omkring 1,6 millioner danskere lever alene. I vores naboland, Tyskland, er det små 18 millioner mennesker. Man skulle tro, at det var en interessant gruppe at arrangere rejser for. Ganske mange af de mennesker, der bor alene – frivilligt eller ufrivilligt – er i dag i stand til at betale pænt for en god rejse. Desværre er det – alt efter rejseform – forbundet med en lang række ekstraudgifter, og de ekstragebyrer, bureauerne tager, kan blive så store, at man vælger at takke nej. Ganske enkelt, fordi man ikke vil være til grin.

Hos en del rejse-arrangører er der store tillæg for rejsen, hvis man vil have et enkeltværelse på et hotel. Endnu værre bliver det, hvis man vil alene på krydstogt. Kabinerne i skibene er som hovedregel ikke bygget til, at der skal bo 1 person i hver kabine. Det tjener man ikke nok på, og konkurrencen er hård i forvejen.

Jeg forsøgte mig hos en af de store arrangører i Tyskland:  www.kreuzfahrtberater.de , fordi jeg forsøgte at finde en rejse til et hold venner og til mig selv. Jeg udsøgte mig den rejse, vi gerne ville med på og kunne straks og uden besvær bestille en dobbeltkahyt til vennerne. Fint og tilmed til en god tilbudspris. Problemet kom, da jeg skulle tilføje en kahyt til mig selv. Dels steg prisen med 100 % – og dels kunne jeg slet ikke booke nogen kahyt, fordi bookingsystemet nægtede at tage imod bestillingen, uanset om jeg var villig til at betale det høje tillæg. Jeg tog kontakt til arrangøren telefonisk. Det kom der ikke noget ud af.  Jeg fik bare at vide, at der var udsolgt for single-rejsende. Det nyttede ikke noget at påpege, at de dermed også mistede en booking for 2 personer. En efterfølgende skriftlig kontakt resulterede i et lakonisk svar, der gik på, at der ikke er omsætning nok med én person i en kahyt.

Næste skridt var at søge direkte på kombinationen af single-rejsende og flodkrydstogter. Det hjalp – tilsyneladende. Flere selskaber reklamerer højt og flot med, at de har kabiner til ”Alleine-Reisende ohne Zuschlag” (single-rejsende uden tillæg). Et af selskaberne er www.nicko-cruises.de. Under overskriften ”Nyd flodrejsen på en kort ferie” reklamerer man med, at single-rejsende kan komme med på f.eks. MS Bellissima d. 28.juli – 31.juli 2017 til priser fra 299 € for 4 overnatninger. Næsten for godt til at være sandt. Jeg skynder mig at vælge en 4-dages tur Passau-Wien-Passau og trykker på afgangsdatoer og betingelser. Der reklameres stadig med ”rejser til single-special-pris” – og fra 299 €.  Problemet er, at den lave pris gælder for november måned, hvorimod den rejse, jeg valgte, jo lød på slutningen af juli. En vis forskel. Jeg vælger endnu engang d. 28. juli, og nu står der så ”fra 709 €”.  Jeg tænker: Nå, ja så OK da og klikker mig videre for at booke rejsen. Nu skal der vælges kabine. Jeg ændrer igen til 1 person, og pludselig er der ikke tale om 709 € men om 1.241 € pr. person – helt enkelt fordi alle de andre kabinetyper er udsolgt. Da jeg forsøger at booke til 2 personer, er de selv samme kabiner pludselig ledige! Næsten samme resultat får jeg hos de øvrige selskaber, der også reklamerer med, at man her kan rejse alene uden at skulle betale et kæmpe tillæg. Hos selskabet A-ROSA er der flere tilbud at hente. Blot foregår alle rejserne til singlerne tilsyneladende i november og december måned.

 

Single-venlige danske rejsebureauer

Jeg prøver med de danske rejseudbydere på området. Her opereres der med større priser, fordi der også er inkluderet transport til og fra afrejsedestinationen. Min søgning giver resultat, og jeg glæder mig allerede, fordi jeg kan se, at der tilsyneladende er mange danske rejseudbydere, der reklamerer med betydeligt mindre tillæg for en enkeltkahyt, end det sker hos de tyske udbydere. Problemet bliver dog ganske tydeligt, når man ser nærmere på en af rejserne. Her står nemlig at læse, at skibet ”M/S Arlene har 49 dobbeltkahytter og 2 singlekahytter! God forbrugerinformation allerede fra start men lidt nedslående, fordi det viser, hvor svært det er at komme på flodkrydstogt som alene-rejsende. Men man skal ikke give op, og der er da også opmuntrende resultater at finde hos nogle af de danske bureauer.

Hos www.albatros-travel.dk kan man ikke bestille rejsen online, men blot udfylde en bestillingsformular. Derfor kan jeg ikke lave et tjek på, om der er enkeltkahytter ledige. Men på en tilfældig rejse – et flodkrydstogt på Rhinen med afgang d. 15. Oktober 2017 (første ledige mulighed) – er normalprisen for 8 dage kr. 11.998,00. Når man når ned til kahytskategori, viser det sig, at der er et tillæg for enkeltkahyt på fra 5.598 kr. pr. person og op til 8.498 kr. alt efter kahytstype. Jeg når altså som minimum op på 17.596 kr. for min rejse med et tillæg på lige under 50 %.

Hos www.panterrejser.dk fremgår det klart og tydeligt ud for den enkelte rejse, at der er tillæg for enkeltkahyt – igen alt efter kahytstype – fra 2.700 kr. til 3.550 kr.  Og her kan det faktisk lade sig gøre at bestille en enkeltkahyt i den dyre kategori. Den billige er udsolgt. Min pris vil altså i stedet for de 10.499 kr., som grundprisen er ved 2 personer i delt dobbeltværelse, blive 14.049 kr. En pæn pris, men indenfor rimelighedernes grænse forholdene på et flodkrydstogtsskib taget i betragtning. Ved en telefonisk forespørgsel oplyser bureauet, at de, når de laver kontrakter med skibene, udtrykker ønsker om at få flere enkeltkahytter, end aftalen ender med. Det er svært, fordi rederierne helst vil have skibet fyldt og således helst ser 2 personer i hver kahyt. Men de danske bureauer er bevidste om behovet for enkeltkahytter i forhold til deres kundegrundlag og forsøger hvert år at få så gode priser som muligt igennem til single-rejsende.

Ans Rejser beretter, at de ikke oplever de store problemer med at få enkeltværelser til deres kunder. Hos Ans Rejser har man – ligesom hos de øvrige bureauer – et bestemt antal enkeltkahytter med i kontrakten. Hvis man skal bruge flere, er man afhængig af at rette en forespørgsel til rederiet hed ad vejen. Ofte bliver anmodningen også imødekommet – dog naturligvis med et tillæg. Et eksempel: Flodkrydstogt på Donau med afgang d. 11.juli 2017. Her er det muligt at bestille enekahyt på øverste dæk ved en ekstrabetaling på 3.200 kr. Der er dog et forbehold, idet der er tilføjet ”på forespørgsel”. Grundprisen på denne rejse er 9.595 kr., og med et tillæg på 3.200 kr. for den bedste kahytstype bliver rejsens totalpris 12.795 kr.  Ans Rejser opererer med et tillæg på 2.000 kr. for enekahyt på hoveddækket, 2.850 kr. på mellemdækket og altså 3.200 kr. på øvre dæk. Nemt og overskueligt for single-rejsende. http://www.ansrejser.dk/flodkrydstogter

Hos Gislev rejser får jeg at vide, at man lægger stor vægt på ved forhandlingen om nye kontrakter at få enkeltkahytterne til så billig en pris som muligt og i så stort antal som muligt. Bureauet er i det spil meget afhængig af den enkelte samarbejdspartner. Men man er meget opmærksom på problemet og også på, at behovet for enkeltkahytter er stigende.  Dyreste tillæg for enkeltkahyt hos Gislev rejser er 2.500 kr. og billigste tillæg lyder på 1.800 kr. Det er yderst rimeligt og den absolut laveste tillægspris, jeg finder i min søgning efter enkeltkahytter på flodkrydstogter i Europa.  http://www.gislev-rejser.dk/krydstogter

 

Der er formentlig lang vej igen, inden vi opnår ”ligestilling” for singler, der ikke nødvendigvis ønsker at dele kahyt  eller værelse med en ven eller veninde for at opnå en rejse-pris, der er rimelig. Men det er godt at vide, at der arbejdes på sagen.

 

God rejse

Elsa Holmer, Grænseguiden

 

Links:

https://www.cruisetricks.de/allein-auf-kreuzfahrt-tipps-zu-einzelkabinen-single-zuschlag-und-programm-fuer-alleinreisende/ (her gives diverse tricks til, hvordan singler bedst kommer på krydsfart uden at skulle betale store tillæg for enkeltkabiner).