GrænseGuiden.dk


Historisk middelalderby med overraskelser.

40 kilometer sydvest for Bonn ligger den lille, idylliske middelalderby Bad Münstereifel. Med omkring 6.000 indbyggere indenfor den smukke og næsten intakte bymur og andre ca. 13.000 faste beboere i de øvrige bydele, udgør Bad Münstereifel et fristed og et kursted for borgerne i storbyerne i Ruhr-området.

Foto: Vibeke Rask.

Foto: Vibeke Rask.

 

Bad Münstereifel er en smuk og velbevaret by med en lang række historiske huse i bymidten Herudover er byen centrum for den Kneipp’ske kurbadsteori, der går ud på at hele sjæl og legeme i samklang. Sebastian Kneipp udviklede sine teorier i midten af det 19. århundrede. Hans kurteorier er baseret på 5 søjler: koldt vand, helbredende urter,  let bevægelse, sund ernæring og balance i sjælen. Kneipp-Heilbad i Bad Münstereifel er den dag i dag et meget aktivt og moderne kursted. En Kneipp kur bør have en varighed af minimum 3 uger og tilbyder jævnfør kurstedets hjemmeside bedring ved hjerte- og kredsløbssygdomme, allergi, nervelidelser, søvnforstyrrelser, gigtlidelser, luftvejslidelser og flere andre sygdomme. http://www.bad-muenstereifel.de/seiten/kur_erholung/hs_kneipp_heilbad.php

Bymuren rundt om den historiske bykerne er 1,6 km. lang og har 4 byporte og 18 forsvars-tårne, hvorfra der er et fantastisk udsigt over byen og omgivelserne. Herudover er der en del seværdigheder såsom det romerske kalkbrænderi, Burg Kirspenich, et væveri-museum, sennepsmølle, bryghus, det gamle rådhus fra 1476, Stiftskirche, som er fra det 12. og 13. århundrede, Burg Bad Münstereifel, hvor grev Godfried von Jülich residerede i det 13. århundrede og mange andre spændende og gamle monumenter. Ikke at forglemme er dukke- og legetøjsmuseet, som er beliggende i en spændende bygning i Alte Gasse 28 i den gamle bydel.

 

Den historiske og smukt beliggende by byder dog også sine besøgende på noget, der for de fleste, der kører hertil for at besøge de mange seværdigheder, er en overraskelse. I selve den historiske bykerne er fodgængerzonen indrettet som ét stort outlet. Mere end 40 brands har outlet-butikker her som f.eks. Betty Barclay, Bugatti, Camel Active, Gerry Weber, Jack Wolfskin, Levi’s, Lindt chokolade, Ravensburger, Salamander, Street One, Tom Tailor – for bare at nævne nogle få.  I stedet for, som det normalt sker, at henvise outlet-butikkerne til et center udenfor selve byen, har man her valgt at stille de gamle huse til rådighed for de kendte brands i et koncept, man kalder City Outlet.

I august måned er der slutspurt for udsalget i de mange butikker. Herudover er der events af forskellig art henover sommeren og efteråret. Som eksempler kan nævnes ”Kids Festival”, som foregår fra d. 10. til 26. august og Heino Live & Late Night Shopping den 12.august fra kl. 18.00. Shopping indtil kl. 22.00.

Foto: Vibeke Rask.

Foto: Vibeke Rask.

 

Der er naturligvis også sørget for, at man kan få noget at spise, hvad enten man nu nøjes med at besøge outlet-byen eller vil tilbringe lidt mere tid med at se sig om i selve den historiske by. Fra iscafé via pizza-restaurant til højere gastronomi. Og fra den lille café med intim atmosfære til det noget større historiske kurhotel. Det findes her alt sammen.

https://www.cityoutletbadmuenstereifel.com

https://www.tripadvisor.de/Restaurants-g660478-Bad_Munstereifel_North_Rhine_Westphalia.html

Hoteller, ferielejligheder og autocamperplads indenfor kort afstand af centrum er en del af de godt tilbud, ligesom der også forefindes såvel ungdomsherberger som campingplads for unge. Man må medgive, at den forholdsvist lille by har forstået at placere sig på ferie-landkortet i Tyskland.  http://www.bad-muenstereifel.de/seiten/kur_erholung/gastgeber/zimmer.php

 

Bad Münstereifel ligger indenfor rækkevidde, hvad enten man kommer via A7 fra Frankrig eller kører via Luxenbourg, Belgien eller Holland. 643 kilometer er der fra den dansk-tyske grænse til den lille charmerende by med de overraskende muligheder. På en regnvejrsdag kan der shoppes. På en solskinsdag trækker kurbade og wellness. Hele familien kan underholdes på besøget her. Godt tænkt. Vel udført.

Autocamper-pladsen er populær. 26 pladser er til rådighed for det ”farende folk”.  Der er åbent lørdage, søndage og mandage fra 10-21 (søndage til kl. 20.00). Tirsdag til fredag fra kl. 11.30 til 21.00. Det koster 7 € pr. overnatning pr. camper. Det er billigt – og når man tilmed betænker, at der angiveligt er mellem 40 og 70 % at spare ved indkøb i city outlet, kan man vel med en vis ret påstå, at der er ”penge at spare” ved at køre forbi Bad Münstereifel. En god afslutning på sommerens køretur – eller bare en anledning til en sjov og interessant udflugt.

 

Elsa Holmer, Grænseguiden