GrænseGuiden.dk


Forkerte pakninger giver uønsket madspild

Stort set al slags mad  fås i dag overvejende som færdigpakket. Kødet er pakket i bestemte størrelser, kartofler er i plastposer, agurken, tomaterne, salaten – alt er afmålt og prissat i indpakning af en eller anden art. Det er spild af plast og medvirker til et alt for højt forbrug af emballage til skade for natur og miljø. Men det er også årsag til et stort madspild.

Foto: www.aarstiderne.com

Foto: www.aarstiderne.com

Når man køber ind til en børnefamilie, er det relativt enkelt. Store portioner, der gør maden billigere, er det, der ryger i indkøbskurven. At skulle købe ind til en enkelt person er straks noget andet. Man leder som regel forgæves i køledisken efter en pakke, der indeholder mindre end 4-500 gr. kød. Et helt hvidkål er fortvivlende stort til én person. 2 kg. kartofler rækker til flere uger, hvis man skal variere sin mad en lille smule.

I Danmark er der godt 1,6 millioner mennesker, der lever alene. Mærkeligt, at fødevarebranchen tilsyneladende ikke har opdaget dette faktum. Hver eneste dag står 1,6 millioner danskere, der bor alene, overfor problemet med de store pakninger. Det må være et tålmodigt folkefærd. Eller også er singlerne bare så vant til, at ingenting er indrettet efter dem, at de har opgivet på forhånd. Rejser er dyre, når bare én person skal af sted. Huslejen er dyr, når der bare er én løn til at betale den. Håndværkerfradrag får man efter antallet af personer, der bebor boligen. Uretfærdigt? Tja. Det kommer naturligvis an på øjnene, der ser, men logisk er det i hvert tilfælde ikke umiddelbart.

Enkelte fødevarebutikker er dog begyndt at få øjnene op for det marked, der genereres af personer, der bor alene i en husstand. I hvert tilfælde nogle afdelinger hos kæden REMA1000 er begyndt at forhandle flere grønsager i løs vægt, så man kan købe nøjagtigt den mængde, man har behov for. Det er et stort skridt i den rigtige retning, og det betyder også reduktion i emballage.

Et andet tiltag i Danmark står virksomheden Aarstiderne for. Her leverer man mange tusinde måltidskasser og forskellige  grøntsagskasser til forbrugere over hele landet hver uge. En af grundidéerne hos firmaet er, at fødevarer helst skal direkte “fra jord til bord”, og man er meget bevidste om problematikken med emballage og madspild. Derfor har man også igennem længere tid udviklet flere størrelser på pakkerne, sådan at man kan få måltidskasser, der passer til enhver familiestørrelse. Senest også måltidskasser, der er beregnet til 1 person.

”Der er nemlig stor efterspørgsel på den slags kasser”, fortæller Mette Andersen fra Aarstiderne. ”Vi forsøger at undgå emballage i så stor udstrækning som muligt, men dels spiller holdbarheden ind, og her må vi som alle andre konstatere, at bl.a. grøntsager holder sig friske længere tid, hvis de er emballeret i plastik. Og dels er vi også afhængige af, hvilke forpakninger vi kan få varerne i fra vores leverandører. En del pakker vi om selv, mens andre varer bliver leveret videre i original-forpakningerne.  Og så skal vi selvfølgelig også være opmærksomme på de behov, der er hos vores kunder, for at få nogle nemme råvarer, der er hurtige og lette at håndtere. Vi forsøger dog hele tiden at gøre tingene bedre”. Aarstidernes tiltag for single-forbrugerne fortjener stor ros og vil helt sikkert blive populær blandt de forbrugere, der har en lille husholdning.

 

Tyske butikker i front.

I Tyskland er det noget nemmere at være single-forbruger. Ganske mange fødevarebutikker har grøntsagsafdelinger, hvor en lang række grøntsager handles i løs vægt. Og hos f.eks. supermarkedskæden Edeka kan man i afdelingen bede om at få skåret et hvidkålshoved eller en knoldselleri over, så man kun skal købe en halv eller en kvart ad gangen. Den resterende del pakkes med det samme i plastfolie, og der går som regel kun ganske få minutter, før den del er også er solgt. Det er forbrugerservice, som rigtig mange mennesker værdsætter højt. Supermarkederne har også meget ofte slagter-afdelinger, hvor der konstant er betjening. Og også her kan man få nøjagtigt den mængde kød, man efterspørger, ligesom kødet hakkes, mens man ser på det. I danske supermarkeder er man oftest henvist til at ringe på en klokke, når man skal have hjælp – hvis der overhovedet er en slagterafdeling. Og ikke alle er lige villige til at lave en pakke med én kotelet, én kyllingefilet eller måske 200 gr. hakket kød.

I Kiel blev der i 2014 åbnet en ny butik med det formål helt at undgå indpakning af fødevarerne. Butikken fik navnet ”Unverpackt”, og i dag er der mere end 40 butikker spredt over hele Tyskland med samme idégrundlag. Forbrugerne kommer med egne flasker, poser og beholdere og forsyner sig selv med de mængder fødevarer, de skal bruge. Se mere her: http://www.unverpackt-kiel.de. Der er også kommet et par butikker med samme idégrundlag i Danmark. Det kræver lidt mere tid, hvis man ønsker at handle i disse butikker, bl.a. fordi der typisk vil være lidt længere at køre, da butikken ikke lige ligger rundt om næste gadehjørne. Og hermed forsvinder naturligvis lidt af miljøgevinsten, hvis man skal transportere sig i bil. Al begyndelse er svær, men man kan håbe på, at konceptet breder sig.

Når man skal købe større portioner, end man i virkeligheden har brug for, genererer det flere slags problemer. Én ting er, at man uvægerligt får et større madspild. Ikke alle har lyst til at lave én ret, som man så skal spise i 3-4 dage efter hinanden. Mange enlige vil også gerne have varieret kost og vil gerne bruge tid på at lave maden fra bunden. En anden ting er, at det er et problem, at al vores mad pakkes i så megen emballage, som tilfældet er. Når slagteren pakker kød i et stykke papir og måske en tynd plastpose, virker det noget mindre overvældende, end hvis man skal have samme mængde kød i en plastik- eller pap-bund omvundet med masser af folie fra køledisken. Og herefter bliver det hele som regel igen pakket ind i en plastpose for ikke at fedte de andre varer til.

Det er et faktum, at hver familie i Danmark i 2014 årligt skabte 1,2 tons affald som husholdningsaffald og dertil 0,8 tons erhvervsaffald i produktionen til familiens forbrug. (DST Analyse august 2016). Tallene er helt givet ikke blevet mindre siden 2014. Det er ganske store mængder og kalder på handling. Det kræver også både omtanke og handling, hvis vi skal reducere det temmelig store madspild, der sker på grund af manglende muligheder i Danmark for at købe ind til den lille husholdning.

 

Elsa Holmer, Grænseguiden

 

 

Links:

https://www.aarstiderne.com/Om-aarstiderne/Ide-og-baggrund/Miljoet

https://www.aarstiderne.com

http://www.unverpackt.de/precycling-verpackungsarmes-einkaufen.php

http://www.unverpackt-kiel.de