GrænseGuiden.dk


Sådan fejrer man julen i Tyskland

I Tyskland ligner julen den danske – og dog. For ganske vist spiser man gås og and til jul også i Tyskland, men man gør det ikke juleaften.

Julemarked i Flensborg. Foto: Elsa Holmer

Julemarked i Flensborg. Foto: Elsa Holmer

 

Nikolaus kommer med gaver

Den tyske jul starter for børnenes vedkommende allerede d. 6.december, hvor de artige børn får besøg af julemanden – eller rettere sagt den hellige Nikolaus. For ham er det, børnene frygter, hvis de ikke kan holde sig fra at lave gale streger op mod jul. For så er der ikke noget at hente i de støvler, de har sat frem til Nikolaus for, at han skal lægge små gaver i dem.

Den hellige Nikolaus levede i det 4. århundrede i Myra – i det, der nu er Tyrkiet. Han blev et offer for forfølgelserne af de kristne og blev taget til fange og tortureret. Men han opgav ikke sin kristne tro. Jævnfør legenderne udførte han mange mirakler. En af legenderne fortæller, at Nikolaus forhindrede, at en far blev nødt til at tvinge sine døtre til prostitution ved simpelthen af stikke penge i de sokker, der var ophængt i kaminen op mod jul. Den fortælling hænger jo meget godt sammen med Sankt Nikolaus’ besøg og de dermed forbundne gaver, han bringer med til børnene.

Nikolaus ledsages som oftest af Knecht Ruprecht, der med sortsmudset ansigt og forrevne klæder medbringer en sæk, hvor gaverne gemmer sig. Fra gammel tid kunne Ruprecht nok sætte en skræk i livet på børnene med sit vilde udseende og den måde, hvorpå han formanede de stakkels unger til god opførsel.

Når Nikolaus – og evt. hans ledsager – har forladt familien igen, pakker børnene deres små gaver op, og så bliver der spist småkager, den helt specielle julekage Stollen og drukket Glühwein, og så bliver der hygget og snakket. Som en ekstra specialitet bliver der ofte serveret stegte æbler denne dag. Juleæblerne bliver tilberedt således:

Kernehuset stikkes ud af søde æbler.
Der fyldes efter mig sukker, nødder og rosiner.
Æblerne bages i ca. 25 minutter i ovnen og bliver evt. serveret med en vanillesauce.

Julemarkeder.

De tyske julemarkeder er et kapitel for sig. Rigtig mange danskere valfarter hvert år til de herlige og stemningsfyldte markeder, som vi i en tidligere artikel har beskrevet mere indgående. Læs mere her.

Juletræet med sin pynt…

Senest dagen før juleaften bliver juletræet pyntet. Oprindeligt blev juletræet pyntet med æbler og sukkerstads. Da mange fattige familier ikke havde råd til at pynte træet med spiselige effekter, blev glaskuglerne opfundet og benyttet i stedet for.  Mange kilder peger i retning af, at det var Friederike Riedesel Freifrau zu Eisenbach, født i 1746 i Brandenburg, der førte skikken med juletræet med sig til USA. Hun ville hædre sig ægtemand, der var general, efter at han var vendt tilbage fra uafhængighedskrigen. Hermed bredte skikken med juletræet sig fra at være en lokal, tysk skik til at blive en skik, der blev kendt i hele verden. Omkring 60 år senere skænkede Dronning Victoria i 1840 sin mand et juletræ. Og dermed blev skikken en fast tradition for de bedrestillede i England.

Juleaften og juledagene

Juleaften går familierne i kirke, og bagefter udveksles der julegaver – ganske som i Danmark. Men det er ikke juleaften, det store måltid med gås eller and bliver spist. Juleaften serveres der i rigtig mange familier i Tyskland pølser og kartoffelsalat. En anden tradition er det at servere karpe. Først 1. juledag sætter man ind med den helt store middag. Og her spiser den overvejende del af de tyske familier andesteg eller gåsesteg.  Nogen tradition for julefrokoster, som dem der afholdes i familiens skød i Danmark, er der ikke ti Tyskland. Her er det varme måltid i højsædet. Der spises dog også i nogle hjem stadig blodpølse i juledagene.

En del familier vælger endog at afholde julemiddagen på restaurant. Eller at bestille maden på en restaurant til levering i hjemmet. På den måde undgår man den store julestress. Ligesom i Danmark kan det være et problem, at nogle voksne vælger at berolige julenerverne med alkohol. Det kan godt påvirke stemningen i hjemmene, men det kender vi jo også fra voldsstatistikkerne i det danske julebillede.

 

I de tyske kirker og i rigtig mange hjem pyntes der i juletiden op med en julekrybbe med det nyfødte Jesusbarn, Maria og Josef samt naturligvis hyrderne og dyrene. Variationen er særdeles stor, og mange familier – katolske såvel som protestantiske – lægger et stort arbejde i julekrybberne.

 

De traditionelle tyske Stollen og Lebkuchen kan i øvrigt anbefales. Opskrifter kan blandt andet læses her:

https://bagvrk.dk/lebkuchen/
https://www.dk-kogebogen.dk/opskrifter/visopskrift.php?id=25374

 

 

Glædelig jul

 

Elsa Holmer, Grænseguiden