GrænseGuiden.dk


Gault & Millau – den gode restaurantguide

Foto: S.Plass.

Foto: S.Plass.

 

Når man taler om restaurantguider eller bedømmelser af kokke, tænker og siger man næsten automatisk Michelin. Men der findes andre udmærkede guider, som bedømmer lidt mere rent på kokkekunst i stedet for også at tage udsmykning og andre faktorer med i betragtning.

Gault & Millau er nok den mest anerkendte af disse guider. Desværre beskæftiger guiden sig ikke med danske eller nordiske forhold. Til gengæld er den nye 2018 guide for Tyskland netop udkommet. Og den kan være ganske interessant at kigge på, hvis man gerne vil spise godt på sin tur til det store naboland.

Som tidligere omtalt hænger opfattelsen af den tyske madkultur lidt i bremsen for ganske mange danskere. Det er ærgerligt, for der sker rigtig meget i disse år i det tyske køkken. Der lægges mere og mere vægt på fantasien, råvarerne og udviklingen af nye opskrifter til glæde for både lokale og turister. Det er blevet en sand fornøjelse af spise ude, når man besøger Tyskland. Schnitzlen og den gode pølse er stadig at finde på menukortet, især hvis man gæster den gamle landsbykro eller caféen ”henne om hjørnet”. Det skal der heller ikke siges ét ondt ord om. Men flere vil efterhånden gerne spise mere sofistikeret, og når så også danskernes penge rækker langt, fordi de tyske priser er noget lavere, er det med at benytte sig af mulighederne.

 

Årets tyske kok

Gault & Millau udnævner hvert år ”årets kok”. I 2018 er året tyske kok Christian Bau fra Saarland, der ligger lige op mod Luxembourg. Hans restaurant Victor’s Fine Dining er en perle, hvor den 46-årige kok kreerer sine retter inspireret af såvel klassisk fransk som af den japanske kogekunst. Christian Bau anvender japansk steneg og sød miso sammen med hummer, japansk aubergine sammen med rådyr, gåseleverterrine med gele af Arabica-kaffe og meget mere af samme skuffe. Et meget spændende og nyskabende koncept, der altså har bragt ham dertil, at han er blevet årets kok.

 

Slesvig Holsten og Hamborg

18 punkter er det næst-højeste, man kan opnå ved bedømmelsen hos Gault & Millau. 3 restauranter i Slesvig-Holsten har opnået det. Det drejer sig om Meierei Dirk Luther på Vitalhotel Alter Meierhof i Glücksborg, hvor den aktuelle menu i skrivende stund består af 8 retter til en pris af 189 €. https://www.alter-meierhof.de/da/kulinarisk/meierei-dirk-luther.html. Toprestauranten Courtier i det store badeland og ferieparadis Weissenhaus https://www.weissenhaus.de/#le-courtier-4 nord for Lübeck og tæt på Fehmarn opnåede også 18 points sammen med Restaurant Bodendorf’s i Landhaus Stricker i  Tinnum på Sylt https://www.landhaus-stricker.com/restaurants/bodendorf-s.html . De to førstnævnte restauranter har i øvrigt 2 Michelin stjerner. Bodendorf’s har én.

 

De bedste restauranter i Slesvig-Holsten / Gault & Millau:

 

18 punkter

 • Meierei Dirk Luther i Glücksburg
 • Courtier i Weissenhaus
 • Bodendorf’s i Landhaus Strecker i Tinnum på Sylt

17 punkter

16 punkter

15 punkter

Køkkenchef Christoph Rüffer, Restaurant Haerlin i Hotel Vier Jahreszeiten, Hamborg. Foto: S.Plass.

Køkkenchef Christoph Rüffer, Restaurant Haerlin i Hotel Vier Jahreszeiten, Hamborg. Foto: S.Plass.

 

De bedste restauranter i Hamborg / Gault & Millau:

 

19 punkter

 • Restaurant Haerlin i Hotel Vier Jahreszeiten

18 punkter

 • The Table i HafenCity

17 punkter

 • Piment i Eppendorf
 • Seven Seas i Hauser Süllberg

16 punkter

 • Anna Sgroi i Pöseldorf
 • Jacobs i Hotel Louis C. Jacob i Nienstedten
 • Landhaus Scherrer i Ottensen
 • Le Canard Nouveau i Ottensen
 • Trüffelschwein i Winterhude

15 punkter

 • Fischereihafen-Restaurant i Altona
 • Izakaya i Altstadt
 • Jellyfish i Rotherbaum
 • Nikkei Nine i Hotel Vier Jahreszeiten
 • Osteria da Francesco i Pöseldorf
 • Petit Amour i Ottensen
 • Rive Fish & Faible i Altona
 • Se7en Oceans i City
 • Tschebull i City
 • Vleth i Speicherstadt

 

Blot taget som eksempel får man i Tschebull en 5-retters menu for 69 €, men man kan også vælge á la carte til priser fra 12 til ca. 30 € pr. ret (Aftenkortet). Der er nok at vælge imellem. Priserne varierer meget fra sted til sted. Husk at bestille bord i god tid. Det kan også være en god idé at besøge restauranterne ved middagstid, da det ofte er noget billigere – hvis de har middagsåbent.

 

 

Rigtig god fornøjelse med det tyske køkken

 

Elsa Holmer, Grænseguiden