GrænseGuiden.dk


Skal campingvognen købes syd eller nord for grænsen?

Som privatperson betaler man ikke told/moms af køb af varer fra andre EU-lande. Det gælder også for køb af større ting som for eksempel en campingvogn, som man altså kan køre over grænsen og købe med tysk moms på 19 % i stedet for den danske på 25 %.

Hobby Ontour. Foto venligst stillet til rådighed af Hobby Caravan.

Hobby Ontour. Foto venligst stillet til rådighed af Hobby Caravan.

En campingvogn er ikke at betragte som et køretøj, fordi vognen ikke har motor. Det er derfor, et køb af campingvogn kommer ind under de helt almindelige moms-regler for køb fra andre EU-lande. Til gengæld skal man betale dansk moms, hvis man lader købet gå gennem en dansk forhandler. Hermed mister man sin status som almindelig forbruger, og det bliver en handel mellem 2 virksomheder.

Det kan være attraktivt at handle den nye campingvogn syd for grænsen, fordi momsen er billigere og fordi de vejledende udsalgspriser også er billigere – også når der er korrigeret for den lavere moms.  Men som med alt andet, er der naturligvis fordele og ulemper.

 

Hvis man køber sin campingvogn i Tyskland, skal man til Tyskland for at få lavet service på vognen. Ja, hvis der ikke er indgået en samarbejdsaftale med en dansk forhandler om serviceeftersyn, så skal vognen køres til sælgeren i Tyskland. Det er naturligvis en ulempe, men man skal måske også lige tage med i betragtning, at timelønnen oftest er noget lavere i Tyskland, så man herved opnår en besparelse på en eventuel reparation.

Hvis der er mangler ved vognen, skal disse indklages i det tyske system, hvis man ikke kan komme overens med forhandleren. Ja, det er korrekt. Her kan man dog få fin rådgivning gennem organisationen Forbruger Europa, men ved en eventuel tvist, afgøres sagen ved en tysk domstol. Køber man derimod hos en dansk forhandler, har man ret til at få sin sag prøvet hos enten Forbrugerklagenævnet eller hos Campingbranchens Reklamationsnævn. Det skal dog siges, at forbrugerne generelt er lige så godt beskyttede i den tyske lovgivning, som i den danske. Til gengæld er det alt andet lige mere besværligt at køre en evt. retssag i et andet land. Derfor er det vigtigt at være kræsen med valg af forhandler. Det drejer sig i bund og grund om tillid – lige som det gør, når man vælger forhandler i Danmark.

Vognen skal synes, når man importerer den til Danmark. Ja, det er korrekt. Der skal altid laves et registreringssyn, når man skal have sin campingvogn på danske plader. Det gælder uanset, om vognen er ny eller gammel. Man kan dog hos nogle forhandlere syd for grænsen få sat danske nummerplader på mod en pris på ca. 400 €.

Er der noget at spare udover forskellen i tysk og dansk moms? Ja, listepriserne fra fabrikkerne – det vil sige den vejledende udsalgspris – er forskellige også, når man korrigerer for forskellen i moms. Hvad den enkelte forhandler vil give af tilbud og rabatter, kan der naturligvis ikke siges noget om på forhånd. Der kan også være forskel på, hvad forhandleren ”smider med oveni” af udstyr. Derfor er det en god idé at være grundig i gennemgangen af, hvad tilbuddet indeholder. Se i øvrigt eksemplerne nedenfor.

Vi har kigget på 2 priseksempler for dels en Hobby Ontour 470 KMF og dels en Knaus Südwind 500 FSK.

Hobby Ontour 470 KMF koster i vejledende udsalgspris i Danmark 148.950 kr. Til sammenligning er vejledende udsalgspris i Tyskland 17.170 € = 127.916 kr. Det giver en prisdifference på 21.034 danske kroner. (Omregningsfaktor 7.45 fra € til d.kr.). Uden den tyske moms må 19% er prisen 107.492 kr., og med dansk moms på 25 % er prisen 134.369 d.kr. Så selv om man tillægger prisen dansk moms, er der altså stadig en forskel i katalogprisen fra Tyskland til Danmark på 14.581 kroner. Så det er ikke kun momsen, der udgør prisforskellen.

Knaus Südwind 500 FSK koster i vejledende udsalgspris i Danmark 173.900 kr. Listeprisen/vejledende udsalgspris i Tyskland er 20.990 € svarende til 156.376 kr. Det giver en direkte besparelse for køberen på 17.524 kr., hvis man kører til Tyskland for at købe vognen. Laver vi samme regnestykke som i eksemplet med Hobby Ontour, er prisen uden moms 17.639 € / 131.411 kr. – og med dansk moms 164.264 kr. Der er altså selv med dansk moms stadig en prisforskel på 9.636 danske kroner.

Knaus Südwind. Foto venligst stillet til rådighed af Procamp Danmark.

Knaus Südwind. Foto venligst stillet til rådighed af Procamp Danmark.

 

Indehaver Timo Ahrens fra Caran-Center-Nord i Flensborg fortæller, at man her på nye campingvogne giver en reklamationsret på 24 måneder. Desuden tilbyder firmaet som regel en pris på de nye vogne, der ligger ca. 10% under gældende listepris. Danskerne er glade kunder hos os, og de benytter sig ofte af lejligheden, når de alligevel er her, til at købe ekstraudstyr til priser, der ligger noget under de danske priser, siger Timo Ahrens. Man kan alligevel køre et stykke vej for en besparelse på mellem 15.-25.000 kr. Vores danske kunder sætter typisk vognen hos os om morgenen, når de skal have lavet service eller en reparation. Inden aften kan de igen hente vognen, og dagtimerne har de så i mellemtiden brugt til at handle. Så er turen så rigeligt betalt. Tilmed taler vores personale dansk. Hos Caravan-Center-Nord kan man også få danske plader sat på. Den service koster 390 €, og så har vognen været gennem et registreringssyn i Padborg og er helt klar til brug.

 

Som nævnt ovenfor kan man glemme alt om at skulle betale dansk moms – og altså score hele prisforskellen – hvis man som almindelig forbruger køber sin campingvogn i et andet EU-land. Ulemper og fordele taget med i betragtning er det så en smagssag, hvor meget man vægter den tryghed, det kan være at have sin danske forhandler lige i nærheden. Der er penge at spare. Og at købe campingvogn i Tyskland er i udgangspunktet lige så nemt som at købe rugbrød eller andre varer.

 

Elsa Holmer, Grænseguiden.

 

Links:

http://www.knaus.dk/cgi-files/mdmgfx/file-61-94327-16437.pdf

https://www.jysk-caravan.dk/Content/ufjyskcaravandk/files/Südwind%20Silver%20Selection%202017.pdf

https://www.knaus.com/fileadmin/media/2017-2018/caravans/global/pdf/preislisten/ktg-knaus-2017-2018-preisliste-caravans-de.pdf

https://www.caravan-center-nord.de/fahrzeugmarkt/wohnwagen/knaus.html.html

https://www.caravan-center-nord.de/fahrzeugmarkt/hofbestand.html

https://www.hobby-caravan.de/caravans/ontour/