GrænseGuiden.dk


Spis Hamborg

Der er mange måder at besøge en storby på. Mange foretrækker at gå rundt på egen hånd. Andre vil helst have en erfaren guide med sig. De fleste kender hop-on-hop-off turene, hvor en mekanisk stemme forklarer på flere sprog, mens man i bus kører rundt i byen. Men der findes alternativer – spændende alternativer.

Masser af muligheder for at ”spise Hamborg”. Og spise godt i Hamborg. Foto: Elsa Holmer.

Masser af muligheder for at ”spise Hamborg”. Og spise godt i Hamborg. Foto: Elsa Holmer.

 

Under overskriften ”Kulinariske ture” har blandt andet firmaet ”Eat the World” etableret sig i flere storbyer verden over – og således også i Hamborg. Hver tur koncentrerer sig om én enkelt bydel. Turene varer 3 timer. Det kan synes meget, men det er alligevel overkommeligt, fordi der 5 gange i løbet af turen gøres ophold på en cafe, en restaurant, et bageri eller en butik. Her får deltagerne en smagsprøve på en specialitet, der har tilknytning til netop den bydel, man bevæger sig rundt i. Smagsprøverne er inkluderet i prisen på 33 €, firmaet tager for turene i Hamborg. Turene er ikke velegnede for folk med allergier som f.eks. laktose-allergi og heller ikke for veganere, fordi de tilbudte smagsprøver på de forskellige caféer varierer og derfor også kan indeholde ingredienser, som allergikere måske ikke kan tåle. De fleste af turene er heller ikke egnede til folk med gangbesvær, barnevogne eller kørestolsbrugere, fordi man risikerer at skulle op eller ned ad trapper eller klare små gader med stigninger. Turene gennemføres, hvis der er deltagere nok. Derfor er tilmelding vigtig.

Bydelen Eimsbüttel er en stor bydel nord for centrum. Den strækker sig helt fra Binnen-Alster og ud til Schnelsen. Området er kendt for bl.a. Stephanslatz med operaen, kongrescentret og universitetet. Der er store parkanlæg, og så er bydelen hjemsted for en lang række moderne digtere og moderne musikkultur. Turen går bl.a. til en café med musik og kultur, en lækker specialkostbutik, en bageri-legende, et minikonditori og en fransk café. Turene gennemføres tirsdag til fredag kl. 10-16. Se flere oplysninger her: https://www.eat-the-world.com/sightseeing-tour-stadtrundgang-hamburg/booking/hamburg-eimsbuettel-tour.html

Altona: Hvorfor er Altona verdens navle? Blandt andet fordi Altona har en fantastisk fiskerihavn. Denne tur tager udgangspunkt i Altona banegård og går herefter gennem nogle af de ældste maleriske gader i Hamborg. Duften af fisk, salt og hav er overalt. Der standses bl.a. ved en orientalsk sukkerbager, Tante Emma’s butik, en italiener, der laver sjov, en prisbelønnet frinschmecker-café og et sted, der er det sidste af sin art. Turene gennemføres tirsdag til fredag 12-16. Lørdag 12-15. Læs mere eller bestil turen her: https://www.eat-the-world.com/sightseeing-tour-stadtrundgang-hamburg/booking/hamburg-altona-tour.html

Neustadt: I denne bydel, som ligger mellem havnen (Elben) og Binnen-Alster, er der masser af historiske huse og gader. Kvarteret er meget tæt på centrum i Hamborg og rummer både historie og moderne flair med små gallerier, besatte huse og moderne arkitektur. Turen gør ophold i en vinbar med en fortid som Imbiss, en schwabisk restaurant, en museumscafé, en hyggelig familie-café og en restaurant, der forbinder Orienten og Occidenten (Middelhavsområdet). Turene finder sted tirsdag til lørdag 11.30 – 13.30. Læs mere om turene i Neustadt her: https://www.eat-the-world.com/sightseeing-tour-stadtrundgang-hamburg/booking/hamburg-neustadt-tour.html

St.Pauli – det kulørte, kreative og kunstneriske miljø, som  nok ikke behøver nærmere præsentation. ”Rotlichtviertel” (kvarteret med de ’frække damer’) og havn. Der, hvor førhen luddere, matroser og havnearbejdere boede og virkede, er der nu en innovativ gastronomiscene og et righoldigt kulturelt tilbud. Kvarteret er hjemsted for FC St.Pauli og Reeperbahn. Turen her i St.Pauli gør ophold i en lille godt gemt café, en by-Imbiss med kult-faktor, et familieejet konditori, den eneste litauiske restaurant i Hamborg og en lille chokoladefabrikant. Turene kan opleves mandag til lørdag 13-15.30 og søndag 13-14. Læs mere her – eller bestil turen: https://www.eat-the-world.com/sightseeing-tour-stadtrundgang-hamburg/booking/hamburg-st-pauli-tour.html

Grindel. Denne bydel, som ligger lige nord for Neustadt-kvarteret, er fyldt med kontraster. Turen begynder ved universitetet og fører gennem et studentikost miljø. Store, brede alléer, små butikker, historie, arkitektur og interessante underholdningstilbud. I dette kvarter ligger bl.a. en del af universitetet og flere museer samt en skatepark. Der serveres smagsprøver i en skandinavisk perle, en iscafé med en gammel historie, en vegetarisk Imbiss, en veletableret Italiener og en original café. Turene foregår tirsdag til lørdag 11.30-15.00.  Læs mere om turene i Grindel her: https://www.eat-the-world.com/sightseeing-tour-stadtrundgang-hamburg/booking/hamburg-grindel-tour.html

Eppendorf. Nordvest for Grindel finder man kvarteret Eppendorf, der har udviklet sig fra at være nærmest en lille landsby til en elegant bydel. Førhen fandt man her Hamborgs studenter- og kunstnerkvarter, men nu er det et kvarter for de velhavende. En blanding af landsbyidyl og storbyatmosfære, maleriske parker og kanaler. I Eppendorf gøres der ophold i en idyllisk café, en krimi-café, en butik med et væld af eddiker og olier, en chokoladefabrikant og et butik med britiske specialiteter. Turene foregår tirsdag til lørdag 11.30 – 16 og søndag 11.30-15.00. Se mere her: https://www.eat-the-world.com/sightseeing-tour-stadtrundgang-hamburg/booking/hamburg-eppendorf-tour.html

Schanze: Lige nord for Sankt Pauli finder vi kvarteret Schanze. Schanze er en temmelig ny bydel, der er hip, politisk og kulørt. Masser af restauranter og spændende butikker. Der gøres på denne tur ophold i en gammel, veletableret ostebutik, en traditionel slikbutik, en by-Imbiss, en restaurant med historisk atmosfære og en tyrolercafé. Turene foregår alle dage  inklusive søndag kl. 11-17. Læs mere her: https://www.eat-the-world.com/sightseeing-tour-stadtrundgang-hamburg/booking/hamburg-grindel-tour.html

Ottensen. Dette kvarter ligger vest for Altona bagved fiskerihavnen og har en udpræget nordisk karakter. Tidligere var Ottensen kendt for at være arbejderkvarter, men i dag er det en trend og hedt begæret at bo her. Man er lidt væk fra støjen i centrum. Her er mange knejper, charmerende restauranter og et bredt kulturelt tilbud. Kvarteret bærer en lang proletariatshistorie og kamp for kvinderettigheder med sig. Det er et af de mest populære kvarterer i Hamborg. På turene besøger man en slikfabrikant, en schweizisk sukkerbager, Hamborgs første Unverpackt-butik (butik, hvor alle varer er uden emballage), en restaurant med et stort navn og en gemt restaurantperle. Turene foregår tirsdag til lørdag 11-15.30. https://www.eat-the-world.com/sightseeing-tour-stadtrundgang-hamburg/booking/hamburg-ottensen-tour.html

St.Georg. Vi er tilbage i centrum af Hamborg, hvor vi øst for Binnen-Alster finder kvarteret St. Georg. Her er det mondænt og lækkert. Vi er tæt på banegården og busstationen. Hotel Atlantic Kempinski ligger i området. Kvarteret er en magnet for kunstnere, homoseksuelle, prominente og velhavere. Masser af spændende butikker ligesom vi her finder Hans Albers fødehus og i det hele taget en fantastisk arkitektur. Der er smagsprøver hos en ægte krydderi-legende, en butik med orientalske specialiteter, en indisk restaurant, en gammeldags café og et kulinarisk klenodie. Turene går alle dage undtagen søndag kl. 12-17. Læs mere om området og turene her: https://www.eat-the-world.com/sightseeing-tour-stadtrundgang-hamburg/booking/hamburg-st-georg-tour.html

 

Der findes naturligvis flere anderledes måder, hvis man vil opleve Hamborg på en lidt utraditionel måde. Dem beretter vi om i den følgende artikel under titlen: Tag på knejpetur og arkitektur-rundvisning i Hamborg.

 

God fornøjelse.

 

Elsa Holmer, Grænseguiden.

 

Øvrige Links:

https://www.google.com/maps/place/Hamborg,+Tyskland/@53.5582447,9.647645,10z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x47b161837e1813b9:0x4263df27bd63aa0!8m2!3d53.5510846!4d9.9936819