GrænseGuiden.dk


Nedtælling til 20 års jubilæum på NordArt ved Rensborg

Det er med spænding og store forventninger, at dørene d. 9. juni slås op for nummer 20 i rækken af udstillinger på det store udstillingsområde i Carlshütte i Büdelsdorf ved Rendsborg. Og det bliver lidt af en verdensrejse i samtidskunst.

NordArt 2018. Carlshütte, Büdelsdorf. Foto: NordArt.

NordArt 2018. Carlshütte, Büdelsdorf. Foto: NordArt.

 

Indtil 1997 var Carlshütte et jernstøberi. Da det måtte lukke, besluttede driftige mennesker, at de tomme bygninger ikke skulle have lov til at stå ubenyttede hen. Fra beslutning til handling var der ikke lang vej, og i løbet at bare små 2 år var såvel den nu restaurerede vognremise på støberiet som det enorme parkanlæg omdannet til udstillingsområde for samtidskunst. Kunstwerk Carlshütte opstod 1999 som non-profit kulturinitiativ af den internationalt aktive gruppe ACO Group og byerne Büdelsdorf og Rendsburg og blev hermed et særligt sted for udstillinger, koncerter, oplæsninger, teater og filmforevisninger. I centrum er NordArt, som finder sted hvert år i sommermånederne med udvalgte kunstnere fra hele verden. Det enestående udstillingsrum er på hele 22.000 kvadratmeter gulvareal og en 80.000 kvadrat- meter stor skulpturpark.

I 2018 er det så 20 års jubilæum for det udstillingsområde, der ikke blot er Nordeuropas største, men også et af verdens største. I år deltager 200 kunstnere i udstillingen. Det drejer sig om billedhuggere, fotografer, malere og installationskunstnere fra hele verden. Der har været kamp om at få lov til at deltage i jubilæumsudstillingen. Mere end 3.000 kunstnere fra 105 lande ville gerne være med. De udvalgte kunstnere repræsenterer såvel allerede velrenommerede kunstnere som nye talenter.

Hvert år vælges desuden et fokusland. I 2018 er det Tjekkiet, der hermed får sin helt egen pavillon på NordArt. Mottoet for den tjekkiske pavillon er ” Dematerialiserede statuer og materialiserede malerier”, og pavillonen består af udvalgte værker fra 13 tjekkiske kunstnere. Det drejer sig om kunstnere, der arbejder med digitale skulpturer under titlen: ”Ved grænsen til uendeligheden og fremtiden”, og som modsætning billedkunstnere, der fremhæver de materielle aspekter i deres malerier. Herudover udstiller fotografer med værker, som afslører skjulte former i ansigter og deres spejlbilleder. Den tjekkiske pavillon samarbejder med ”Sculpture Line”-festivalen i Prag, hvor man denne sommer også kan se skulpturer fra NordArt i bybilledet i både Prag og Bratislava.

Hvert år vælges ligeledes en fokus-kunstner. I 2018 er det tjekken Jan Koblasa, som i 2017 døde i en alder af 84 år. Jan Koblasa var en ukuelig optimist og beskrev blandt andet sig selv således: ”Jeg har i virkeligheden været længere tid i Tyskland end i Tjekkoslovakiet. Men jeg er også ofte i Tjekkiet. Det betyder, at jeg hører til den slags mennesker, der kalder sig Europæere”. Koblasa underviste mange år på Muthesius Kunsthochschule i Kiel og var en stadig inspiration for sine studerende, som han opfordrede til ”at lytte til deres stemme, til at udvikle og omsætte deres egne perspektiver”.

Jan Koblasa har været tæt knyttet til NordArt i mange af de år, udstillingen har eksisteret, og han har været én af de kunstnere, som altid har opmuntret arrangørerne til at blive ved med at arbejde utrætteligt for målet om at skabe et udstillingsvindue for kunstnere fra hele verden her. Derfor ærer udstillingen i år Koblasa ved at gøre ham til årets fokuskunstner.

I 2017 var det i øvrigt Danmark, der var fokusland på NordArt. Hovedtemaet for den danske pavillon var  ”Tre generationer af historicitet”. Udstillerne var 20 danske kunstnere fra hele landet.

Den kinesiske ambassade i Berlin og flere kinesiske kulturorganisationer har samarbejdet tæt med NordArt gennem mange år. Via dette samarbejde har det været muligt på NordArt at vise nogle opsigtsvækkende kinesiske værker i bl.a. 2017, hvor Xu Bings 2 kæmpe Føniks-skulpturer vandt publikumsprisen. Samarbejdet fortsætter på bedste vis også i 2018. Denne gang er det en 6 meter lang matteret glasrude, der spejler en landskabsidyl på den ene side og skrald og affald på bagsiden, der repræsenterer Xu Bing. En anden højt skattet kinesisk kunstner, Xiang Jing viser skulpturinstallationen ”The River Flows East” og skulpturer fra serien ”Naked Beyond the Skin”. Dette års publikumspris bliver afsløret ved åbningen af udstillingen d. 9.juni.

Skulpturparken ved Kunstwerk Carlshütte i Büdelsdorf. Foto: NordArt.

Skulpturparken ved Kunstwerk Carlshütte i Büdelsdorf. Foto: NordArt.

 

NordArt på Carlshütte i Büdelsdorf kan besøges fra 9. juni til og med 7. oktober. Der er fernisering d. 9. juni kl. 17.00. Adresse: Gelände Kunstwerk Carlshütte, Vorwerksallee, 24782 Büdelsdorf. Tel.: +49 4331 35 46 95. Mail: info@kunstwerk-carlshuette.de. Det koster 14 € pr. person i entre. (Entréen gælder for hele dagen – også til den store skulpturpark). Skole-elever 5 € og børn under 6 år gratis.  Daglig åbningstid tirsdag til søndag 11-19.

 

Rigtig god fornøjelse

 

Elsa Holmer, Grænseguiden.