GrænseGuiden.dk


32. runde med gastronomi i Slesvig Holsten

Når Schleswig-Holstein Gourmet Festival går i luften for 32. gang i september 2018, er der 2 danske gæstekokke med blandt de 18 gourmetkokke på festivalen.

Foto: S.Plass.

Foto: S.Plass.

 

TV-kokken Henrik Jyrk fra København præsenterer sit enkle og kreative koncept på Sylt hos Fitschen am Dorfteich i Wenningstedt d. 28., og 29. Oktober 2018, og *René Mammen fra Restaurant Substans i Aarhus finder vi allerede ved optaktsgallaen d. 21. september, hvor han er én af 5 kokke, der kreerer en 5-retters middag med efterfølgende dessertparty for omkring 160 forventningsfulde gæste. Henrik Jyrks nye Restaurant IBU i København repræsenterer en ny stil indenfor asiatisk fusionskøkken og har fået stor opmærksomhed siden åbningen i januar 2018. https://www.restaurantibu.dk.  René Mammen har med sin restaurant Substans opnået 1 Michelin-stjerne, som han nu oppebærer på 3. år. René Mammen har tidligere været med hos SHGF og tager det som en udfordring at skulle lave mad til 160 mennesker i stedet for de omkring 30 gæster, han normalt har på en helt almindelig aften i Frederiksgade i Aarhus. https://www.restaurantsubstans.dk

Konceptet for gourmet festivalen er enkelt. De 18 hoteller og restauranter, der er medlemmer af festivalen, får besøg af en gæstekok fra et sted i Tyskland eller fra Danmark, Sverige, Norge, Østrig, Schweiz eller et af de andre nabolande til Tyskland. Oftest medbringer gæstekokkene en stjerne i bagagen, men det sker også, at udvælgelses-komitéen valg falder på en ung, fremadstormende nytænker, der fortolker kogekunsten på anderledes vis.

Der er i 2018 hele 33 arrangementer at vælge imellem på festivalen. Optaktsgallaen finder sted på Waldhaus Reinbek tæt på Hamborg. Her vil én af de 3 kvindelige stjernekokke, *Iris Bettinger, være at finde med sit regionale køkken, som hun kombinerer med krydderier fra hele verden. Iris Bettinger står til daglig ved komfuret i Hotel Restaurant Reuter i Rheda tæt ved Bielefeld. Hun fik sin første Michelinstjerne i 2012 og har siden holdt fast i den. https://www.hotelreuter.de/startseite/

**Marco Müller er til daglig at finde i Restaurant Rutz i Berlin, hvor den 48-årige kok oppebærer 2 Michelinstjerner for sit ekperimenterende køkken. Han er desuden i 2018 blevet kåret som årets kok i Tyskland. https://www.rutz-restaurant.de

Alfred Schreiber kommer fra medlemshusenes egne rækker. Han arbejder i det smukt beliggende Hotel Der Seehof ved Ratzeburg og er kendt for sit euro-asiatiske køkken. Alfred Schreiber overtog i marts 2018 jobbet som køkkenchef i restauranten i Der Seehof. Tidligere var han 26 år køkkenchen hos Steigenberger i Hamborg. https://www.der-seehof.de

Den lokale matador, køkkenchef på Waldhaus Reinbek, Christian Dudka, er passioneret jæger og lystfisker. Han er en svoren tilhænger af det regionale køkken, men leger også gerne med et mere internationalt præg og tilbereder f.eks. altid gerne hummer. Om han også gør det ved optaktsgallaen, må tiden vise.

 

Vil man deltage i den spændende gallamiddag, der indleder gourmet festivalen skal man til telefonen eller tasterne i god tid. Hele herligheden koster 185 € inklusive champagne-velkomst (Lanson), 5 retters gourmet-menu, dessertparty, hvor hver af de 5 kokke tilbereder en dessert, samt alle tilhørende vine samt kaffe med avec. Der skal bestilles direkte hos Waldhaus Reinbek på telefon: +49 40 72752 0 – eller på e-mail: waldhaus@waldhaus.de.

Når Henrik Jyrk i oktober skal i aktion på den smukke og sofistikerede tyske vadehavsø Sylt,  er det familien Fitschen, der er ved roret på hotel og restaurant Fitschen am Dorfteich i Wenningstedt. Der lægges vægt på enkelhed og stærk fokus på de enkelte råvarer hos tv-kokken. ”Jeg bestræber mig på ikke at bruge mere en 3-4 forskellige råvarer i mine retter”, fortæller Henrik Jyrk. ”Til gengæld skal der være en høj smags-intensitet i  de ting, jeg anvender.”

Arrangementet med Henrik Jyrk finder som nævnt sted d. 28. Og 29. oktober 2018 og koster 155 € for menu inklusive drikkevarer. Der tages gerne imod bestillinger direkte hos restauranten på telefon: +49 4651 32120  – eller email: info@fitschen-am-dorfteich.de

 

Gæstekokkene tæller udover de allerede nævnte **Michael Kempf, **Thomas Martin, **Christoph Rüffer, Henri Bach, *Marcello Fabbio, *Benedikt Faust, **Alexandro Pape  og Tysklands yngste stjernekok *Philipp Stein.

Læs mere om hele programmet, tidspunkter, gæstekokke og bestillinger på: https://www.gourmetfestival.de

 

Et spændende tiltag ser dagens lys netop i 2018. Den 20. oktober 2018 bliver det nemlig muligt at foretage en gourmet-ø-hopping mellem vadehavsøerne Sylt og Amrum. 26 gæster har mulighed for at tilmelde sig en gourmetrejse på vandet. Der startes med ”fingerfood” på Sylt, og herefter bringer en shuttle-service gæsterne til Hörnum, hvor de skal stige ombord på MS Adler-Exress. I VIP-området her serveres der Lanson Champagne og muslinger, før gæsterne går i land på Amrum for at indtage mellem- og hovedret hos familien Hesse på Seeblick Genuss und Spa Resort.  Endnu en sejltur venter, før dagen sluttes af med dessert hos Fitschen am Dorfteich på Sylt.

Arrangementet, som finder sted for første gang i festivalens historie, koster for 6 retter, drikkevarer, sejltur, shuttle 185 € pr. person. Læs mere om arrangementet og tilmelding her: https://www.gourmetfestival.de/termine/oktober/

 

Elsa Holmer, Grænseguiden

 

Links:

https://www.gourmetfestival.de/wp-content/uploads/2018/06/Pressetext-32_SHGF-dänisch.pdf

https://politiken.dk/mad/art5567619/Ny-michelinkok-er-blid-bilgal-og-familiefar-til-UG

http://www.graenseguiden.dk/2017/01/18/sejlerbyen-kiel-i-spaendende-udvikling/

http://www.graenseguiden.dk/2016/07/25/kulinariske-oplevelser-til-spotpris/