GrænseGuiden.dk


Bayern – et tysk ferieparadis.

Der var flere af dem for nogle år siden – danske bilister, som skyndte sig at køre igennem Tyskland for at nå til feriemålet i Frankrig, Italien eller Spanien. En lang række turister har dog gennem de senere år fået øjnene op for, at der er ligger et land, som byder sig til med sine strande, smukke byer, bjerge, vin-skråninger, floder og meget, meget mere.

En grøn storby – München. Her Karl Preis-Platz. Foto: Büro für soziale Stadtentwicklung / LHM

En grøn storby – München. Her Karl Preis-Platz. Foto: Büro für soziale Stadtentwicklung / LHM

 

Tyskland som ferieparadis er på vej til at blive et hit. Priserne er overkommelige. Servicen er helt i top. Venligheden det samme. Store metropoler som Berlin og Hamborg står allerede højt på listen over populære feriemål hos danskerne. Men Tyskland er så meget mere.

16 delstater kæmper om at forkæle turisterne på hver deres måde og med hver deres attraktioner. 16 delstater over en strækning på ca. 1.000 km – en strækning, som naturligvis også betyder et stort spænd i vejrmæssige forhold og i kultur.

Bayern – den tyske konservatismes moderstat – deler grænser med Østrig i sydøst og Tjekkiet i øst. Det er den arealmæssigt største delstat med et befolkningstal, der nærmer sig de 14 millioner mennesker. Smukke München er den ubestridte ”hovedstad” i Bayern. Tredje største by i Tyskland, forsikringsby og finansby. En grøn by, en by med masser af shopping-kvarterer, en afslappet og livlig by med et multikulturelt præg. En sand tysk life-style hovedstad. München er eksotisk og ”gammel-tysk” med ølhaver, små gårde, dyre butikker, hyggelige små caféer, dyr kunst, museer af alle slags, party og alternative kulturer. 3-4 dage forsvinder som dug for solen, hvis man skal nå at fange noget af byens helt specielle stemning. Og så skal man naturligvis besøge det berømte Hofbräuhaus, som Wiga Gabriel i 1935 omtalte i verdenshittet: ”In München steht ein Hofbräuhaus”. München er kendt for sin traditionsrige ølkultur, og det samme gælder for hele Bayern, hvor der findes mere end 570 bryggerier. Hver indbygger drikker ca. 120 liter øl om året – det højeste ølforbrug i verden.

Som det skete med så mange andre tyske byer, blev over halvdelen af byen ødelagt under 2. verdenskrigs bombardementer. Det præger en del af boligområderne, som blev genopført på ruinerne af de gamle huse og i stor hast, fordi folk simpelthen manglede tag over hovedet. Gudskelov er også en del af bykernen blevet nænsomt restaureret, og tager man udgangspunkt i byens centrale Marienplatz, ligger de gamle, fornemme bygninger som perler på en snor og vidner om den rigdom, der herskede i Tyskland i fyrste- og kejser-periode.

München er også FC Bayern München og ikke mindst oktoberfest. Flere hundrede hoteller i alle prisklasser står parat til at modtage turisterne, og også campister kan slå sig ned ganske tæt på centrum på den store campingplads lige ved siden af Zoologisk Have ved Thalkirchen.

Berømte ferieruter i Bayern.

Er man ikke lige til storbyferie, byder utallige maleriske landsbyer på afslapning med store skove, solrige bjergskråninger og alpetoppe. Zugspitze – Tysklands højeste bjergtinde – er et sandt mekka for vandrefolket og for de, der bare gerne vil nyde en helt fantastisk udsigt. Romantische Strasse løber over en strækning på omkring 400 km. fra Würzburg til Füssen i Algäu. Ruten byder på eventyrlige kongeslotte, kulinariske indslag af høj karat, festivaler, historiske residenser og bindingsværksromantik. Man kan køre ruten i bil og overnatte i små, charmerende byer, eller man kan vælge vandre- eller cykel-ruten, hvis man har god tid og gode ben.

Middelalderborge i hobetal finder man på Burgenstrasse, der går fra Mannheim i vest og helt til Prag i øst – alt i alt 1.200 km tvæts over det sydlige Tyskland. Masser af historiske festspil krydrer oplevelsen på ruten sammen med middelalder markeder, riddermåltider og ca. 70 borge, slotte og klostre.

Den allerældste rute kaldes Deutsche Alpenstrasse. 450 km. kører man ad denne rute og møder her bjergsøer, borge, slotte, bjergtoppe og mere en 60 kurbyer på rejsen. Også her er mulighederne for overnatning i en lille romantisk bjergby store. Og man behøver ikke at være vandre-freak eller bjergbestiger for at nyde naturen i dette fantastiske landskab.

En af de 8 Unesco-verdensarvs-ruter i Tyskland løber også her i Bayern ”Mellem Schwäbische Alb, Bodensøen og Alperne”. Læs mere om den her: http://www.germany.travel/dk/byer-og-kultur/unesco-verdensarv/unesco-ruter/route-8/ruten-mellem-schwaebische-alb-bodensen-og-alperne.html

På Unesco’s verdensarvsliste finder man Valfartskirken ”Die Wies”. Kirken ligger i Steingaden på adressen Wies 12. Omkring 1 million besøgende kommer her til valfartskirken hvert år for at nyde stilheden eller for at deltage i en af de bevægende gudstjenester.

Overnatningsmuligheder er der nok af. Et dobbeltværelse fås nemt – også i turistsæsonen – ned til omkring 400-500 kr. pr. nat. For børnefamilierne er der både familie-rum og også campingpladser i massevis i hele området. Se mere her: https://da.camping.info/tyskland/bayern

Sydvest for München finder man de to berømte søer Ammersee og Starnberger See – ikke længere væk fra storbyen, end at den kan nås med s-banen eller Ammersee-banen. Søerne er et paradis, hvis man vil sejle, surfe, fiske eller bade. Også her er der romantik for alle sanser med gammel udflugtsskibe, der bringer turisterne rundt langs bredderne, hvor de store, dyre huse og vingårde er beligggende. Ammersee er på det dybeste sted 81 meter, mens Starnberger See kan bryste sig af 127,7 meter. De to store søer

 

 

Gå ikke glip af den fantastiske delstat Bayern. Der er badelande, vandlande og tema- og forlystelsesparker i massevis. Wellness med forkælelser, dyre hoteller og små hyggelige hoteller med plads til hele familien. Der er smukke søer, dale og bjerge. Der er stilhed, og der er fest, musik, vin, øl og god mad.

 

Rigtig god fornøjelse

 

Elsa Holmer, Grænseguiden.

 

Links til ferieoplevelser, hoteller m.m. i Bayern:

https://www.bayern.by  Turistinformation Bayern

https://www.ammersee-region.de  Inspirerende billeder fra Ammersee

https://www.bayregio-ammersee.de  Information om Ammersee

http://www.germany.travel/dk/byer-og-kultur/unesco-verdensarv/unesco-ruter/unesco-ruter.html  Liste over ruter for Unesco-verdensarv

https://www.tripadvisor.dk/Attractions-g187293-Activities-c52-Bavaria.html  Liste over forlystelsesparker i Bayern

https://www.tripadvisor.dk/Attractions-g187293-Activities-c52-t118-oa20-Bavaria.html Liste over vandlande i Bayern

http://www.dagens.dk/rejser/oplev-10-af-de-bedste-sevaerdigheder-i-munchen Artikel med beskrivelse af seværdigheder i München

http://hikersbay.com/europe/germany/munich?lang=da   Tips til ferie i München

https://da.camping.info/tyskland/bayern campingtips i Bayern

http://wieskirche.de/impressum.de.html Wies-kirken

http://www.germany.travel/dk/byer-og-kultur/unesco-verdensarv/valfartskirken-die-wies.html Information og historik om Wies-kirken