GrænseGuiden.dk


Baden-Württemberg – et ’ukendt’ ferieland

Baden-Württemberg er en af Forbundsrepublikken Tysklands 16 delstater. Navnet på delstaten siger ikke de fleste danskere ret meget. Siger man derimod Baden-Baden, Heidelberg, Karlsruhe eller Stuttgart, vil de fleste nikke genkendende. Men hvad er det, der gør et område til et godt ferieland?

Foto: Achim Mende / Tourismus Marketing GmbH Baden-Württemberg.

Foto: Achim Mende / Tourismus Marketing GmbH Baden-Württemberg.

 

I Danmark er vejret omskifteligt, og derfor er danskerne blandt de mest rejsende folkefærd i verden. Vi søger som oftest mod de mest kendte ferielande som Frankrig, Spanien, Italien eller Portugal, når vi skal slappe af sammen med familien. Som nævnt i den forrige artikel om Bayern, er det både synd og skam, at ikke flere kører lidt kortere og stopper op i vores store naboland mod syd, Tyskland. Det lyder ikke specielt eksotisk, men der er uanede muligheder for en fantastisk ferie med både afslapning og sightseeing, hvis man ser sig lidt omkring. Og så er Tyskland en temmelig billigt ferieland. Priserne ligger på omkring 50-60 % af de danske og også noget under priserne i f.eks. Frankrig.

En af de sydligste delstater er Baden-Württemberg. Mod syd grænser delstaten op til Schweiz og mod vest til Frankrig.  Stuttgart er hovedstaden i Baden-Württemberg, og med i omegnen af 600.000 indbyggere er den en trækkraft med bl.a. en bilindustri med verdensry. Det var her Gottlieb Daimler og Wilhelm Maybach udviklede den første benzinmotor med et vist fartpotentiale i 1885. Det er i Stuttgart, Mercedes-Benz Museet ligger – ligesom Porsche Museet. Stuttgart kaldes bilernes hjemby eller bilernes fødeland, men er også berømt for sine mange gourmetrestauranter og for, at man kan finde et værtshus på hvert et gadehjørne. Staatstheater Stuttgart er verdens største teater og rummer både ballet, skulespil og opera. Der er masser af jazzklubber, koncerthuse og musicals. Og med Königstrasse og Calwer Strasse rager byens ry for shopping af høj kaliber op som et fyrtårn.

Og så er det tilmed billigt at overnatte og spise i byen. Hotelværelser fås helt ned til 350-400 kroner pr. nat og endog også billigere, hvis man ser sig godt for. Og med nærheden til Alsace, som man nemt kan nå på en éndagstur, er mulighederne for at kombinere en ferie i Baden-Württemberg med et smut til Frankrig gode.

Siger man Steif, tænker man straks på teddybjørnen, der blev udviklet i den lille by Glengen an der Brenz. Opkaldt efter den amerikanske præsident Theodore (Teddy) Roosevelt, har den gået sin sejrsgang over hele verden, og Steif-bjørnene er stadig i høj kurs blandt samlere. I den lille by viser det lokale museum historien om Teddy-bjørnen.

Baden-Württemberg er også kendt for at være et fantastisk vinland. Når den første vin er klar til at drikke, åbner vinbønderne det, der kaldes ”Besenwirtschaften” – dvs. små udskænkningssteder i lader, kældre eller garager. Her kan man så nyde den nye vin præcist der, hvor den bliver dyrket. En riskost uden for huset er tegnet til, at sæsonen er begyndt. De små udskænkningssteder holder kun åbent nogle få uger, så det er en meget sæsonbestemt oplevelse.

I det hele taget kaldes delstaten for livsnyderstaten, både fordi det er den delstat med de fleste gastronomi-stjerner, men også fordi det er den delstat i Tyskland, der har de fleste solskinstimer. Her finder man wellnesshoteller, kurbyer og varme kilder. Historien fortælles i og omkring de mange borge og slotte, og her er store skove og smukke søer.

Et centrum for wellness og sundhed er Baden-Baden, hvor det varme kildevand springer fra en dybde på 2.000 meter til de mange gæsters nydelse. Der er hele 12 thermal-kilder i byen, og det 68 grader varme vand benyttes til at lindre lidelser som gigt- og led-problemer, luftvejssygdomme, hjerte og kredsløb og mange andre sygdomme. Og så stråler byen i pragt og herlighed – noget som rige russere har haft stor forkærlighed for i mange år. Det sætter stadig sit præg på Baden-Baden, som har utroligt mange smykkebutikker med glitrende diamanter og perler. Et af verdens bedste samlinger af moderne kunst kan ses på Museum Frieder Burda, hvor den faste udstilling rummer værker af kunstnere som Pablo Picasso, Jackson Pollock, Gerhard Richter, Georg Baselitz, Max Beckmann og en lang række andre berømtheder.

Og så er der naturligvis Heidelberg – romantikernes drømmeby. 3 millioner turister besøger hvert år byen fra sangen: ”I Heidelberg, der tabte jeg mit hjerte”. Og tabe sit hjerte, det kan man meget nemt i Heidelberg. Hvis ikke det er til den udkårne her midt i den fantastiske by, der simpelthen bare skal opleves og ikke beskrives, ja så er det helt sikkert til selve byen, Alte Brücke, slottet, bjerget Königsstuhl eller måske allervigtigst floden Neckar. Heidelberg er en kulturby og en universitetsby med det ældste universitet på tysk grund. Her har store navne som Georg Wilhelm Friedrich Hegel, Max Weber, Karl Jaspers og Robert Bunsen studeret eller undervist. Og her drikker store tænkere blandt såvel studerende som undervisere stadig deres øl på gadehjørnet i samdrægtig med hinanden og med turisterne.

Karlsruhe og Ulm er 2 af de øvrige herlige byer med fin folkslore og smukke omgivelser. Ulm med sin nærhed til Schweiz og Karlsruhe, som bl.a. benyttes som udgangspunkt for besøg i de smukke vinlandskaber i området Pfalz, hvor der produceres fine hvidvine og også virkelig gode rødvine.

Sidst, men ikke mindst, Tysklands største sø, Bodensøen. Sydlandsk charme, vin-mekka, Slot og Kloster Salem, hvor Baden Markgraf-familien  – udover at passe en stor vinproduktion – i de gamle munkeceller huser 250 piger og drenge, som forbereder sig til at tage en international studentereksamen. Der er tale om Tysklands dyreste og mest anerkendte kostskole, hvor et år koster 30.000 € (240.000 d.kr.) alene i skolepenge. Den lille ø, Mainau, som også kaldes blomster-øen, ligger midt i søen og nås via udflugtsskib – eller måske ved at leje en båd og nyde den kæmpestore sø med al dens charme og skønhed.

Tips og inspiration til den kommende ferie i Baden-Württemberg kan læses i de links, som findes nederst i artiklen.

 

Rigtig god fornøjelse

 

Elsa Holmer, Grænseguiden.

 

Links:

https://www.tourismus-bw.de

http://www.winesofgermany.dk/turisme/vinproducerende-regioner/wuerttemberg/

http://www.germany.travel/dk/rejseinformation/delstater/federal-state-baden-wuerttemberg.html

http://www.germany.travel/dk/byer-og-kultur/byer/baden-baden.html

https://tysklandsguide.dk/heidelberg/

https://politiken.dk/rejser/temarejser/art5519587/Hold-ferie-ved-søen-med-de-fire-lande-omkring-sig

https://www.b.dk/rejseliv/en-blomsteroe-i-tyskland