GrænseGuiden.dk


På ferie mellem bjerge og vinmarker.

At gå på en hængebro henover trætoppene i 100 meters højde er en speciel oplevelse. Man skal helst ikke lide for meget af højdeskræk. Et umuligt projekt, sagde man, da drømmene om bygningen af Geierlay hængebroen blev projekteret. Og så alligevel. I oktober 2015 var den en realitet.

 Hängeseilbrücke Geierlay. Foto: Klaus-Peter Kappest / Wanderbüro Saar-Hunsrück

Hängeseilbrücke Geierlay. Foto: Klaus-Peter Kappest / Wanderbüro Saar-Hunsrück

 

Hængebroen Geierlay finder man i den tyske delstat Saarland, som sammen med delstaten Rheinland-Pfalz er beliggende i det sydvestligste hjørne af landet og grænser op til både Frankrig og Luxembourg. Begge delstater er fremragende vinområder, og naturen byder på storslåede oplevelser. Hængebroen måler 360 meter i længden og spænder over en skovrig dal og går dybt ind i selve hjertet af Hunsrück bjergene. Det er Tysklands næst-længste af sin art, og der er mulighed for at kombinere turen over broen med såvel lette vandreruter som ruter for mere erfarne fodfolk.

Den nærliggende Nationalpark Hunsrück-Hochwald byder udover forrevne klippeformationer også på mystiske moser og vildkatte, romantiske søer, fortryllede dale og meget storslåede udsigtspunkter. Det er et naturparadis af de helt specielle, som man også kan vælge at se på cykel – f.eks. på den 80 kilometer lange cykelrute mellem Nonnweiler og Mörschied.

Man kan også vælge at besøge Saarbrücken, som er hovedbyen i Saarland. En af de highlights, som man simpelthen må besøge her, er det såkaldte ”kineserkvarter” – eller Nauwieser kvarteret i den sydlige bydel. Her finder man excentriske forretninger og et væld af caféer og restauranter af yderst forskelligt tilsnit.

En anden mulighed er at besøge Saarbrücker Schloss, som ligger midt i Saarbrücken. Ud over at være et imponerende bygningsværk, byder slottet også på et vaskeægte slotsspøgelse. Desuden er slottet vært for adskillige koncerter og andre begivenheder – hele 2.000 hvert år. Omkring 120.000 besøgende strømmer til disse begivenheder, der afholder dels på slotspladsen og dels i forskellige sale i slottet.

Skt Johanner Markt, som er centrum i Saarbrücken, er kendt for prægtige butikker, små bistroer og caféer, restauranter af enhver art og små maleriske gader og stræder. Der arrangeres musikfestivaler, open-air koncerter, rock koncerter, blues, jazz, teater og pantomime – bare for at nævne nogle af de vigtigste. Arrangementerne foregår ofte i et samarbejde mellem Frankrig, Tyskland og Luxembourg. Saarbrücken er en meget levende og afslappet by, som det bestemt er værd at besøge.

 

Rheinland-Pfalz er et at Tyskland vigtigste vinområder. Det største vindistrikt er Rheinhessen og kendt især for sin utrolig skønhed finder man Mittelrheintal – med bl.a. Lorelei-klippen, som også er optaget på UNESCO’s kulturarvsliste. En vindronning, som skal repræsentere Tysklands vindistrikter i hele verden, vælges hvert år her. En tur ad den charmerende Deutsche Weinstrasse  – 85 km. lang – er at overgive sig til livsnydelse med vinfester, smagninger, rustikt, lokalt køkken og en lang perlerække af gamle borge og slotte og historiske skuepladser.

Udsigt fra den berømte Lorelei-klippe. Foto: Heinz Heil.

Udsigt fra den berømte Lorelei-klippe. Foto: Heinz Heil.

 

Det absolutte toppunkt – og også på UNESCO’s kulturarvsliste er den berømte klippe Lorelei, som har betaget millioner af mennesker verden over. Da digteren Heinrich Heine i 1822 skrev digtet: ”Ich weiss nicht was soll es bedeuten, dass ich so traurig bin”  – et digt, som Friedrich Silcher satte i musik i 1837 – blev Lorelei klippen  endnu mere berømt end tidligere. Sagnet fortæller om en fortryllende ung kvinde, som blev forladt af sin kæreste. I sorg kastede hun sig ud fra den 130 meter høje klippe. Siden da har hendes lokkende sang lokket søfolk til at styre deres fartøjer ind mod klippen og forlise. Så meget for sagnet. Realiteterne er, at Rhinen netop ved Lorelei er på sit smalleste sted, og da strømmen samtidig er stærk, er det formentlig disse to ting tilsammen, der har fået så mange skibe til at gå på grund netop her.

Domkirken i Speyer er også et ”must” ved besøg i Rheinland-Pfalz. Kirken blev indviet i 1061 og er verdens største bevarede, romanske kirke, og hermed kan kirken siges at være et symbol på middelalderens kejserdømme.

Byer som Koblenz, Trier, Worms og Mainz er med til at gøre ferieturen til dette herlige vinland til en  komplet ferie. Og afstikkeren til Luxembourg eller Frankrig kan gøres på få timer. Og så er der naturligvis Rüdesheim, som stadig den dag i dag er lederhosen, perlende vin, hornorkestre og den elskede hovedgade Drosselgasse. Det er nostalgi, så det batter. Og er man ikke til fællessang og lederhosen, så tag i stedet med svævebanen op til Niederwald Denkmal, hvorfra udsigten over Rhinen, klipperne og den idylliske by er formidabel.

Også campinglivet blomstrer i de to delstater. Se venligst liste over campingpladser i afsnittet med links.

For de, der endnu ikke har bestemt sig for sommerferie-destinationen for 2018, kan de to sydlige, tyske delstater varmt anbefales. De er nok en rejse værd.

 

God fornøjelse.

 

Elsa Holmer, Grænseguiden.

 

Links:

https://www.youtube.com/channel/UCk7UTxBHKBD8tO7zNRE7c3g/videos  (videooptagelser fra hængebroen Geierlay).

http://www.saarbruecker-schloss.de/saarbruecker-schloss/

https://www.camping.info/deutschland/saarland/campingplaetze

https://www.camping.info/deutschland/rheinland-pfalz/campingplaetze