GrænseGuiden.dk


De tyske floder er populære rejsemål.

Floderne i Tyskland er populære som rejsemål for både unge og ældre. Rhinen, Elben, Mosel og Donau er er de mest populære, men Tyskland gennemstrømmes af en lang række andre floder med et forløb, der spænder fra 34 km. (Schleuse) for den korteste og op til knapt 1000 km.

Rüdesheim med moderne flodkrydstogtsskib ved kajen. Foto: Elsa Holmer.

Rüdesheim med moderne flodkrydstogtsskib ved kajen. Foto: Elsa Holmer.

Donau er den længste med sine 2.860 kilometers forløb. Der er et stykke vej ned til Rhinens dog imponerende 1.233 km. og Elbens 1.091 km – og til Mosels blot 544 km. Der sejles livligt på de tyske floder – erhvervsmæssigt med flodpramme, der transporterer lidt af hvert på floden og turistmæssigt med flodkrydstogtsskibe og små færger, der bringer folk fra den ene flodbred til den anden for at undgå mange kilometers kørsel til nærmeste bro.

De mange maleriske byer langs floderne ligger som perler på snor. Hertil kommer de stejle vinmarker, mange borge og slotte og et landskab som i et eventyr. Der er ikke noget at sige til, at danskerne gerne rejser på ferie ved floderne. Der er flodkrydstogtsrejser, busrejser, flyrejser, kør-selv-ferie, vandreferie og cykelferie og mange andre ting. Og hos rejseudbyderne kan man roligt regne med velbesøgte ture.

Især flodkrydstogtsskibene er yderst populære. Gæsterne slapper af på vandet og kan i ro og mag nyde den smukke udsigt. Busser, der følger med på ruten, sørger for, at seværdigheder i omegnen også får besøg. Og så er der vel at mærke som oftest all inclusive ombord. Det vil sige, at man kan spise og drikke uden, at man skal have pungen op af lommen. Det er fint princip for gæsterne, men det har nogle utilsigtede konsekvenser.

 

Når krydstogtsskibet lægger til ved en by, og gæsterne går i land for at se sig om, bliver de kørt rundt i rejseselskabets busser. De små byer langs flodbredden får et kort besøg. Der spises en is, drikkes en øl eller et glas vin, og så vender man tilbage til skibet, når der skal spises. All inclusive har man jo betalt for. Det betyder for de feriemål, der besøges, at man der skal lægge sin strategi væsentligt om, fordi byerne affolkes om aftenen, fordi der ikke er den samme rift om hotelværelser som førhen og fordi restauranterne borde ikke bliver fyldt op og etablissementet derfor lukker tidligt.

I den lille by Rüdesheim, der ligger ved Rhinen, er ”Drosselgasse” et populært udflugtsmål om aftenen. Her er levende musik og sang, og på selve gaden plejer der at være så megen trængsel, at man skulle gå med armene ind til siden for at komme forbi. Der er stadig livlig trafik af turister om aftenen. Men gæsterne er der ikke i helt samme antal som tidligere. Nu er der lidt mere kamp om at få turisterne ind på etablissementerne. Folk hygger sig med en god, velskænket øl, mens der danses og synges med på de gamle kendte sange.  Men der er også næsten altid plads til én til – eller flere.

I resten af byen lukkes der ned ved 22-tiden, hvis der ikke er gang i butikken. Det er synd, men også forståeligt. Spisestederne kan ikke sætte mandskab på til at passe butikken, hvis der ikke er nok kunder til at betale arbejdslønnen. Det betyder, at når gæsterne går fra Drosselstrasse, så er nattelivet stort set slut – lige med undtagelse af nogle få natklubber. Nogle af hotellerne har en bar og en terrasse, som de holder åbent, så længe der er behov for det. Ofte kun for hotellets egne gæster vel at mærke.

Nede ved floden ligger krydstogtsskibene på rad og række. Det er så absolut i gåafstand op til centrum af byen. Og måske ville gæsterne hellere en tur op i byen, men de gør det ikke på grund af, at de har gratis drikkevarer på skibet. Ind imellem dukker en flok krydstogtsgæster dog op i højt humør. Så bliver der liv i gaden.

Rüdesheim lider ingen nød. Der er stadig mange gæster, og folk kommer igen mange gange. Her er der virkelig tale om stamgæster, som kender byen og omgivelserne, og som kommer gang på gang for at opleve den helt specielle vinby-stemning, der er her. Det står værre til for andre og mindre kendte byer i området. Restauranterne må kæmpe en hård kamp, og der skal så absolut tænkes nyt, hvis krydstogtsturismen skal komme til at gå hånd i hånd med ”gamle” form for turisme. Det er nødvendigt for begge parter.

 

Flodkrydstogterne er kommet for at blive. Pladserne bliver nærmest revet væk. Skønheden i landskabet, roen på floden, mødet mellem de gamle landsbyer og den nye turisme forløber fint. Turisterne nyder de mindre både, der kan rumme omkring 100- 140 mennesker, som alle har yderkahyt. Det er igen den gamle romantiske stemning, der trækker. Der bygges også nye og mere luksusprægede skibe, som bedre kan imødekomme turisternes stigende krav til komfort. Men det er dog stadig de gamle skibe, der er mest rift om.

 

Vinmarker i Rüdesheim – kendt for dejlige hvide vine. Foto: Elsa Holmer.

Vinmarker i Rüdesheim – kendt for dejlige hvide vine. Foto: Elsa Holmer.

Rüdesheim ligger i blot 30 kilometers afstand fra Mainz, som er hovedstad i delstaten Rheinland-Pfalz. Med sine godt 200.000 indbyggere kan Mainz med de mange idylliske gamle gader og huse tiltrække de turister, som gerne vil shoppe og samtidig godt vil have lidt ”landsby-idyl”. Samtidig har byen et levende indkøbs- og café-miljø, og derfor er Mainz interessant for en bred befolkningsgruppe.

Koblenz 3.største by i Rheinland-Pfalz med ca. 112.000 inbyggere. Her kan man ved ”Deutsches Eck” se det sted, hvor Rhinen og Mosel løber sammen. Så med et ben i hver flod kan man dog ikke på grund af strømmen, men det er et smukt og interessant sted, som også er på Unesco’s verdensarvsliste.

 

Elsa Holmer, Grænseguiden