GrænseGuiden.dk


Efterårstur til solskinsøen Sild. (2)

Efterårsturen til den tyske ø Sild, der har tiltrukket tyske velhavere i generationer, men som nu har udviklet sig til at være en ferieø for alle, fortsætter i denne artikel.

Den brede sandstrand ved Wenningstedt. Foto: Elsa Holmer.

Den brede sandstrand ved Wenningstedt. Foto: Elsa Holmer.

 

Første artikel omhandlede sejlturen fra Rømø samt de nordligste byer List og Kampen. I denne artikel kommer også Keitum, Wenningstedt og Hörnum på tapetet med hver deres særpræg.

Det lille hotel Fitschen am Dorfteich med bare 8 værelser og gourmetkøkken. Foto: Elsa Holmer.

Det lille hotel Fitschen am Dorfteich med bare 8 værelser og gourmetkøkken. Foto: Elsa Holmer.

 

Vi starter i den lille by Wenningstedt, som ligger helt tæt på Vesterhavet. Man når næsten ikke at konstatere, at man kører ud af Kampen, før man er i Wenningstedt. På trods af den korte afstand er priserne her ganske anderledes. Et luksusværelse på f.eks. Fitschen am Dorfteich, som har bare 8 værelser, koster fra 135 € pr. nat. (d.kr. 1.005). Og her på det lille hyggelige hotel er køkkenet i topklasse og hyggen i højsædet.

En gourmet forkælelses-menu med 6 serveringer koster 74 € (555 kr.), men man kan naturligvis også vælge fra kortet med à la carte-retter i et prisleje, der ligger fra ca. 10-40 € (75-300 kr.) pr. ret – bestemt et yderst rimeligt prisleje, når man tager kvaliteten i betragtning. Og familien Fitschen står altid parat med råd og vejledning til både mad og vin.

Den ene af stuerne i restauranten på Fitschen am Dorfteich. Foto: Elsa Holmer.

Den ene af stuerne i restauranten på Fitschen am Dorfteich. Foto: Elsa Holmer.

 

I Wenningstedt går det bestemt også an at både bo og spise til almindelige tyske priser. Blandt andet kan et dobbeltværelse bookes på Strandhotel Sylt, der ligger bare ca. 300 meter fra stranden, til 95 € (708 kr.) pr. nat her i ydersæsonen. Værelserne er dog også højst rimelige i pris i højsæsonen. Se venligst link sidst i artiklen.

 

Overalt i Wenningstedt er der kort til stranden. Der bor omkring 1.500 mennesker i byen – sammenlignet med de ca. 600 faste indbyggere, der bor i Kampen. Også i Wenningstedt er der gode butikker og masser af caféer og restauranter, der holder åbent hele året. Denne søndag i oktober er der mange mennesker ude, men de er næsten alle sammen trukket ned på stranden, hvor de typiske strandstole bliver besat igen så snart, der er én, der rejser sig.

Her spises der fish and chips, der drikkes vin, kaffe og Glühwein, og her nydes solen i fulde drag. Udsigten er betagende. Bølgerne ruller med hvide toppe ind mod den brede strand, hvor solen spejler sig i vandet. Fiskerestaurant-kæden Gosch lokker med fisk og skaldyr og er på en sådan kold efterårsdag propfyldt både inde og ude.

Fiskerestaurant Gosch med gæster både ude og inde på en kold solskinsdag. Foto: Elsa Holmer.

Fiskerestaurant Gosch med gæster både ude og inde på en kold solskinsdag. Foto: Elsa Holmer.

 

Fiskekongen kalder man på Sild Jürgen Gosch, som efterhånden driver ganske mange fiskerestauranter i Tyskland. Alene på Sild er der 11-12 (flere kommer hele tiden til), og dertil kommer mellem 22 og 25 filialer i resten af Tyskland. Jürgen Gosch var oprindelig udlært murer og startede sin karriere med at sælge ål fra en trillebør på havnen i List. Det var i begyndelsen af 1970’erne, og siden er det gået meget stærkt. I dag regnes han for at være en af Tysklands rigeste erhvervsfolk – og altså også med en bopæl på Sild.

Folk sidder også ude på terrassen foran Hotel Meeresblick. Puder og skind er lagt frem til gæsterne, og halve og hele tønder danner grundlag for bordpladerne udenfor. Det er typisk for Sild, at man lægger vægt på, at tingene skal være velholdte og lidt luksusprægede. Men priserne på vin og mad er om end måske lidt dyrere end på fastlandet stadig rimelige og til tider ligefrem billige i forhold til det danske prisniveau.

Udendørs hygge ved Restaurant Meeresblick i Wenningstedt. Foto: Elsa Holmer.

Udendørs hygge ved Restaurant Meeresblick i Wenningstedt. Foto: Elsa Holmer.

 

Lidt sydøst for Wenningstedt ligger Keitum på østsiden af øen ud mod Vadehavet. Det er en af de landsbyer, hvor boligpriserne virkelig er helt i top – på samme niveau som Kampen. Her finder man de fleste gamle frisergårde med stråtag. Det er et smukt syn, som man naturligvis betaler mere end godt for – hvis altså man kan. Mæglerhjemmesiderne afslører, at vil man have fat i et af disse huse, så skal man dels være hurtig og dels være forberedt på en pris på omkring 5 millioner € og opefter. Det gælder vel at mærke huse, der IKKE har udsigt over vandet.

Men smukt er det at spadsere gennem gaderne i Keitum, hvor den står på shopping i den helt store stil med butikker som Ralph Lauren, La Martina, Stone Island Store, Loro Piana og mange flere eksklusive tøj- og møbelbutikker, brugskunst og lignende. Og så kan man naturligvis boltre sig i de mange små og større caféer, kaffehuse og restauranter som f.eks. Johannes King, hvis man er til den større gastronomi, Kleine Teestube, hvis man har lyst til småting, Amici for den mere normale sult eller evt. PIUS Weinbar, hvis man bare vil nyde et glas vin eller en øl. Tæt på stranden finder man også det danskklingende Nielsens Kaffeegarten, hvor man både kan nyde sin kaffe med et stykke lækkert brød eller kage, og hvor man også kan købe såvel hjemmebagt brød som lækre kager med sig hjem til kaffen. Der er en vidunderlig udsigt over Vadehavet fra den smukke terrasse.

 

På en smuk solskinsdag er man næsten nødt til at besøge den østligste del af Sild ved Morsum, hvor der er et stort naturbeskyttelsesområde. Her er det sparsomt med dyre stråtækte huse og fancy butikker, og i stedet er det dyrene, der dominerer. Et smukt, stille og typisk vadehavsområde som en stor kontrast til resten af øen, hvor de mere verdslige nydelser er i højsædet.

Sidste station på min efterårstur på Sild går til den sydligste by, Hörnum, hvorfra man kan sejle med udflugtsbåde til øerne Föhr og Amrum og også tage på tur til de små-øer, der kaldes Halligerne. Hele området er en del af Unesco’s Verdensnaturarv, og det er en stor oplevelse af sejle rundt i de naturskønne omgivelser. Turene, som besejles af Adler-Schiffe, kan variere fra nogle timer og til dagsudflugter. Man kan f.eks. komme med ud til sælbankerne på en to-timers tur for omkring 150 kr. for en voksenbillet. En dagstur koster typisk fra omkring 40 € (300 kr.) og op til 60 € alt efter karakter.

 

Jeg vælger på min efterårstur at køre tilbage til Westerland, hvorfra jeg tager biltoget til fastlandet. På den dag, hvor jeg kører fra øen, er det dog ikke ubetinget en behagelig oplevelse, fordi det blæser kraftigt. Omkring halvdelen af bilerne på toget kører baglæns, og det er en besynderlig fornemmelse. Der køres over Hindenburg-dæmningen til Niebüll, og en af de ting, der overrasker meget, er den korte afstand, der i virkeligheden er mellem Sild og fastlandet på det smalleste sted. Hindenburg dæmningen er 11 km. lang og fik sit navn, fordi det var rigspræsident Paul von Hindenburg, der indviede dæmningen 1.juni 1927, hvor prominente gæster tog den første tur med et særtog. Det tager kun omkring en halv time at køre den korte strækning med biltoget.

 

Jeg kan atter engang konstatere, at Vadehavs-øen Sild byder på nye oplevelser hver eneste gang, man besøger øen. Det kan helt afgjort anbefales. Der hersker en speciel stemning uanset vejr og vind – og solen skinner faktisk temmelig ofte her på denne plet, som ikke kun er for de rigeste, men bestemt også for alle vi andre, der bare nyder at opholde os på øen med de mange stråtage.

 

Man kan godt besøge Sild til en rimelig pris. At tage et kig på de mange kostbare, smukke huse, koster ingenting.

 

Rigtig god fornøjelse.

 

Elsa Holmer, Grænseguiden.

 

 

Links:

 

http://www.graenseguiden.dk/2018/11/13/efteraarstur-til-solskinsoeen-sild-1/

https://www.fitschen-am-dorfteich.de

https://www.strandhotel-sylt.com

http://nielsens-kaffeegarten-sylt.de

https://www.insel-sylt.de/keitum/

https://www.adler-schiffe.de/service/fahrplanbestellung/fahrplan-sylt.pdf