GrænseGuiden.dk


Julens eventyr

Julegløgg, julemusik, julelys og hygge er kodeordene i denne tid. Børn og voksne glæder sig, og der handles og spises julefrokoster i en mængde, så dagene op til højtiden går hen og bliver noget stressede.

Foto: Elsa Holmer.

Foto: Elsa Holmer.

 

I Tyskland gør de, hvad de kan for at opretholde den hyggelige og afslappede jul med diverse julemarkeder med julespecialiteter og alskens nisser og andet håndværk.

Lübeck er en af de byer, der virkelig går ”all in”.  Næsten hele Innenstadt (indre by), der ligger på en lille ø, er smykket i lyskæder og med musik i gaderne. Adskillige rejsebureauer arrangerer julerejser til Lübeck, og man må også sige, at skal man nå at komme rundt til alle julemarkederne, så kræves der også mere end 1 dag. Gudskelov er en overnatning i den smukt pyntede by til at få for rimelige penge.

I Hoghehus på adressen Koberg 2 udstiller omkring 40 kunsthåndværkere deres arbejder i den middelalderlige bygning. Det er Lions Club Lübeck-Holstentor, der står for markedet. Uover markedsbesøget er det også muligt at få en rundvisning i bygningen. Det koster 2,50 € at komme ind. Børn op til 12 år har gratis adgang. Åbningstid: dagligt fra kl. 10-19 i perioden indtil 16.december.

I Königstrasse 104 finder man St.Petri kirken, og her ved denne smukke kulisse har kunsthåndværkere fra Nordtyskland og Skandinavien opstillet boder for at sælge deres varer og bidrage til julestemningen.  Her finder man smykker, læderarbejder, tøj og smedearbejder for at nævne et par eksempler. Det er også muligt at komme op i kirketårnet og kigge ud over hele byen, ligesom kirken er åben for besigtigelse. Markedet finder sted i Petrikirchhof 1 og har åbent til d. 20.december alle dage fra 10-19. Dog er sidste tur op i tårnet kl. 18.30. Entré: 2,50 € for voksne. Børn under 12 år gratis.

Siden 1648 har der været julemarked ved Lübecks historiske rådhus. De utallige lyskæder, der her er sat op ved de mange boder, gør stedet næsten magisk. Og de mange dufte fra de små boder med spiselige sager af alskens karakter, sniger sig op i næseborene hos de besøgende. Her foran rådhuset og i den tilstødende Breite Strasse er det byens store, traditionelle julemarked, der udfolder sig. Markedet har åbent til 30.december hverdage fra 11-21 – weekends kl. 11-22. Det gælder både markedet på Rådhuspladsen og i Breite Strasse. Juledag er der lukket, og juleaftensdag og nytårsaftensdag begrænset åbningstid.

Familier med børn vil have glæde af at lægge vejen forbi Europäischen Hansemuseum, hvor der er ”jule-vidunderland” for børn i alle aldre. De mindste kan dekorere de traditionelle julekager, og foran caféen er der legeplads. I gården kan børn og barnlige sjæle løbe på skøjter, hvis ikke temperaturerne bliver for høje. Skøjter kan lejes på stedet. De voksne kan slappe af med lidt Glühwein på tagterrassen. Åbningstider: mand.-onsd. 15-21, torsd.-fred. 15-22, lørd.-sønd. 11-22. Juledag lukket. Der er åbent til 1.januar.

På kirkepladsen ved Marienkirche drejer det sig hovedsageligt om at få børnenes øjne til at lyse. Her er der nemlig bygget en eventyrskov, hvor de kan gå på eventyr eller køre i karrusel eller med børnetog. Åbningstider indtil 30.december på hverdage + lørdag fra 10-19, søndag fra 11-19.  Juledag lukket. Gratis adgang.

 

Der er flere markeder at forlyste sig på i Lübeck:

·         Historisk julemarked i gården ved Marienkirche. Åbent til 23.12. Hverdage fra 11-21,  fredag og lørdag dog til 22.

·         Maritimt julemarked ved Jakobi-kirken på Koberg. Tema: Musik og Glühwein. Åbent til 30.12. Hverdage 11-21, fredag og lørdag dog til 22.

·         Lübecks mindste julemarked er nok mest for de voksne. Det finder sted på tagterrassen til Restaurant Kochwerk Lübeck i Hotel Holiday-Inn. Åbent indtil 23.12. fra 17-21.

Foto: Flensborg Fjord Tourismus.

Foto: Flensborg Fjord Tourismus.

Flensborgs hyggelige julemarked i gågaderne rummer igen i 2018 alle de traditionelle ting. Julemanden er blevet vækket af børnene, og der flokkes tusindvis af gæster i de hyggelige omgivelser. Der er musik i de små gårde, og man kan få alt, hvad der kan glæde ganen i hele området. Alt er som det plejer.

Det er dog værd at bemærke, at der er shuttle-service fra Parkeringspladsen Exe og ind til Südermarkt. Det er gratis at parkere ved Exe, og det lille bumletog kører ca. hvert 20.minut. Det er ligeledes gratis at køre med toget, som kører mandag-lørdag i tidsrummet 14-21.

Markedet i Holm, Grosse Strasse og Nordermarkt er åbent indtil 31.december hverdage fra 10-22, fredag-lørdag 10-23 og søndage 11-20.

Markedet på Südermarkt og Nikolaistrasse har åbent indtil 23.december – samme åbningstider som ovenfor. Det gælder for begge markeder, at der er begrænset åbningstid juleaftensdag, og at 1.og 2.juledag holdes lukket.

En flyer med hele programmet for markedet kan ses her: https://www.flensburger-foerde.de/fileadmin/Content/pdf/Flensburger_Weihnachtsmarkt_2018_Web.pdf

 

Julekoncerter:

Fredag d. 14.december kl. 20 holdes der i St. Jürgen Kirche i Jürgensgaarder Strasse 1 julekoncert med den velsyngende Helene Blum. Billetpris: 120 kr. for medlemmer af Sydslesvigsk Forening og 158 kr. for ikke-medlemmer.

Har man lyst til at vederkvæges ved Händels Messias, kan man bevæge sig lidt nord for grænsen til Sønderborg, hvor værket opføres d. 13.december i Koncertsalen i Alsion kl.20. Dirigent er Vincent de Kort. Solister: Susanna Andersson, sopran, Tone Kummervold, alt, Wolfgang Klose, tenor, Jakob Vad, bas. Filharmonisk kor medvirker under ledelse af Alice Granum. Musikken udføres naturligvis af Sønderjyllands Symfoniorkester. Der er garanti for vellyd.

Messias opføres også i Kristkirken i Kolding fredag d. 14. December kl. 20 og i Løgumkloster Kirke lørdag d. 15.december kl. 16.

Læs mere og køb billet her: https://sdjsymfoni.dk/concert/handels-messias/

 

Og så er der lagt op til en brag af en nytårskoncert, når Sønderjyllands Symfoniorkester dirigeret af David Riddell spiller op. Solister er Philippa Cold, sopran og Frederik Paevatalu Rolin, baryton. Det bliver festligt og foregår i Koncertsalen i Alsion i Sønderborg lørdag d. 5.januar 2019 kl. 15.00.

Læs mere og bestil billet her: https://koncertsalenalsion.dk/event/nytarskoncert

 

God fornøjelse i julemåneden

 

Elsa Holmer, Grænseguiden.