GrænseGuiden.dk


Det skrev vi om i 2018, 1

2018 har været et begivenhedsrigt år – for hele verden, for Europa og for Danmark. Men også mange ting er forblevet, som vi kender dem. Julen står lige for døren – og er som altid forsvundet næsten før, vi ser os om.

En af de mange, nye Michelin-kokke i Tyskland, Christoph Rüffer fra Restaurant Haerlin i Hotel Vier Jahreszeiten i Hamborg. Foto: S.Plass.

En af de mange, nye Michelin-kokke i Tyskland, Christoph Rüffer fra Restaurant Haerlin i Hotel Vier Jahreszeiten i Hamborg. Foto: S.Plass.

I Tyskland har Angela Merkel trukket sig som formand for CDU, og det er ved at være ved vejs ende med rollen som Tysklands kansler. Den stærke dame, som har givet Tyskland en stor plads i Europa og i verden, skal i nærmeste fremtid vænne sig til at være privatperson og ikke regeringsleder.

Tyskland fremstår efter en del år med Frau Merkel ved roret som en stabil og troværdig stat, hvor der er orden i tingene. Tyskland holder også stadig sin faste plads med lav arbejdsløshed og et meget stabilt prisniveau, også når man ser det ud fra gennemsnitsprisindekset for EU-lande og for Europa som helhed. Tæt på gennemsnittet, ikke for højt og ikke for lavt.

Tyskland er også ved at slå igennem i europæernes bevidsthed som et land, der hylder den gode gastronomi. Det er på ingen måde slut med Sauerkraut eller med Schnitzel, men tysk gastronomi er så utrolig meget mere end det. Ikke mindst en organisation som Schleswig-Holstein Gourmet Festival er med til at udbrede kendskabet til de fine kulinariske oplevelser, man kan hente i såvel Nordtyskland som i de sydlige dele af landet – oplevelser, som vi på Grænseguiden bl.a. beskrev i artikler som de følgende: http://www.graenseguiden.dk/2018/01/09/gault-millau-den-gode-restaurantguide/
http://www.graenseguiden.dk/2018/06/22/32-runde-med-gastronomi-i-slesvig-holsten/
http://www.graenseguiden.dk/2018/11/02/dansk-tv-kok-hitter-hos-kraesne-ganer-paa-sild/

Der er gode oplevelser i vente, hvis man, som adskillige kræsne danske ganer allerede gør, lader sig inspirere til at besøge de mange gode tyske restauranter, som udmærker sig ved både at kreere lækre måltider og tilmed gøre det til priser, der er overkommelige for de fleste danskere.

 

Prisforskellen mellem Danmark og Tyskland har vi også holdt et godt øje med i året, der nu næsten er gået. Det gjorde vi bl.a. med artiklen http://www.graenseguiden.dk/2018/01/18/ublu-konkurrence-eller-for-hoeje-avancer/ , fordi 3 danske organisationer gik til angreb på grænsehandelen med ord som ”ublu konkurrence” og ”unaturlig”. Det er der nu ikke vendt op og ned på grænsehandelen ved. Danskerne køber ind syd for grænsen som næsten aldrig før, men indkøbsmønstrene har ændret sig en smule, idet de grænsehandlende nu kommer fra hele landet. Det har medført, at familierne i stor stil planlægger, når der skal handles i Tyskland. Og så klarer man naturligvis også lige besøget hos tandlægen, hos mekanikeren, hos tøjbutikkerne osv. samtidig med, at hele familien får en dejlig tur ud af det. Artiklen http://www.graenseguiden.dk/2018/05/11/danskerne-betaler-stadig-mest-for-foedevarer-i-eu/ beskriver, hvordan priserne i Danmark stadig er de højeste i EU på bl.a. fødevarer. Det er organisationen Eurostat, der hvert år opgør disse pris-statistikker.

Regeringskvarteret i Berlin med Rigsdagen. Foto: Pierre Adenis.

Regeringskvarteret i Berlin med Rigsdagen. Foto: Pierre Adenis.

 

Som ferieland er Tyskland også kommet betydeligt mere i højsædet og er nu ikke mere det store land, vi bare kører igennem, når vi skal på ferie i Italien, Frankrig eller Spanien. Tyskland har ufattelige naturrigdomme at byde på – der er findes mange ny måder at opleve f.eks. de større byer på. Se f.eks. artiklen http://www.graenseguiden.dk/2018/04/30/spis-hamborg/ som beskriver, hvordan man ved hjælp af det nye koncept ”eat the world” kan opleve en storby og dens historie i de forskellige kvarterer af byen ved simpelthen at kombinere en rundvisning med en lokal guide med diverse smagsprøver i caféer eller restauranter, der afspejler kvarterets beboere og livsstil. Eller få verdenshistorien ind på livet ved at besøge den gamle østtyske hovedstad, Dresden, som blev bombet sønder og sammen under 2.verdenskrig: http://www.graenseguiden.dk/2018/05/23/dresden-den-gamle-oesttyske-hovedby/

Den genopbyggede smukke opera i Dresden, Semper operaen. Foto: Erwin Döring / Semperoperaen.

Den genopbyggede smukke opera i Dresden, Semper operaen. Foto: Erwin Döring / Semperoperaen.

 

I artiklen: http://www.graenseguiden.dk/2018/06/27/bayern-et-tysk-ferieparadis/ kan man læse om den fantastiske delstat Bayern, hvor der er badelande, vandlande og tema- og forlystelsesparker i massevis. Der er wellness med forkælelser, dyre hoteller og små hyggelige hoteller med plads til hele familien. Der er smukke søer, dale og bjerge. Der er stilhed, og der er fest, musik, vin, øl og god mad.

Eller ferien i vin- og bjerg- delstaten Saarland, hvor en af verdens største hængebroer kan få gyset op i de eventyrlystne, mens de mere satte kan vederkvæge ganerne med smagsprøver fra de mange eventyrligt gode vinkældre i området. Det kan man læse om i artiklen: http://www.graenseguiden.dk/2018/07/13/paa-ferie-mellem-bjerge-og-vinmarker/

 

At cruise med et flodkrydstogtskib på en af de fantastisk smukke floder i Tyskland er også blevet en særdeles populær måde at holde ferie på. Det giver ro i sindet at sejle i mageligt tempo på floderne og betragte de mange hyggelige småbyer, der passeres, i  stedet for at suse af sted på motorvejen og sidde i kø sammen med alle de andre, der også skal nå frem til et feriested 2.000 km. fra Danmark. I artiklen: http://www.graenseguiden.dk/2018/08/02/de-tyske-floder-er-populaere-rejsemaal/ kan man læse om nogle få af de mange muligheder for at cruise på Rhinen, Elben, Mosel eller Donau. Tyskland gennemstrømmes af en lang række floder, med et forløb, der spænder fra 34 km. for den korteste og op til knapt 1000 km. for den længstes vedkommende, så der er nok at vælge imellem.

Et af de moderne flodkrydstogtsskibe, der her ligger ved kaj i Rhüdesheim. Foto: Elsa Holmer.

Et af de moderne flodkrydstogtsskibe, der her ligger ved kaj i Rhüdesheim. Foto: Elsa Holmer.

 

Mere inspiration til besøg i en af de 16 delstater i Tyskland – eller til mere læsning eller genlæsning af flere af emnerne fra 2018 kan læses i næste artikel: Det skrev vi om i 2018, 2.

 

En rigtig glædelig jul ønskes alle læsere.

 

Elsa Holmer, Grænseguiden.