GrænseGuiden.dk

Et hammerfedt år – men ikke for forbrugerne!

Pressemeddelelse 13/11/12: Et hammerfedt år – men ikke for forbrugerne!

For nyligt offentliggjorde Coop en analyse for fedtafgiftens første – og viser det sig nu – eneste år. Rapporten blev brugt i flere danske medier som f.eks. BT og Jyske Vestkysten. Sidstnævnte skrev d. 18. oktober i år følgende:

”Prisen på en solid gang flæskesteg på 1,8 kg er nemlig kun steget med få kroner, viser en opgørelse af FDB Analyse.”

”I Coop’s butikker som Fakta, Irma, Kvickly og Brugsen-forretningerne er flere forskellige varegrupper kun steget med meget få procent i forhold til før fedtafgiften blev indført 1. oktober sidste år.”

Grænseguiden kan ikke helt genkende det billede, denne rapport gengiver – eller de angivne priser fra Coop. Derfor tog vi efter offentliggørelsen af rapporten ud til en dansk Coop butik, nærmere betegnet Superbrugsen i Padborg, og til en Coop butik beliggende på den tyske side, Sky Flensburg, for at indhente helt aktuelle priser for at kunne lave en sammenligning. Vi gør opmærksom på, at tysk Coop ikke har en forretningsmæssig samhørighed med dansk Coop, men at de bygger på de samme grundprincipper.

Vores pristjek viser, at den angivne prisstigning jf. Coop Danmark på i alt bare 4,34 % ikke hænger sammen med virkeligheden, som viste en stigning på hele 22,76 %. Altså 5 gange mere end den burde være. Renset for fedtafgiften skal man stadigvæk som stakkels forbruger i Danmark betale en merpris på over 80% sammenlignet med Tyskland.

Direktør Allan Filbert, Grænseguiden.dk, udtaler: ”Vi ser gang på gang at den danske dagligvarebranche bruger andre tal end de reelle. Disse har alene til formål at overbevise politikerne om, at det er afgifterne og ikke den manglende konkurrence, som er skyld i de højere priser i Danmark. Det er helt absurd og er en frækhed overfor den del af de danske forbrugere, som ikke har mulighed for at handle andre steder end i Danmark. Synkront dermed forsøger man at få det til at se ud, som om prisforskellen ikke er så stor, som den reelt er. Alle udenlandske rapporter og undersøgelser – også fra EU – angiver, at merprisen i Danmark ligger mellem 20 og 40 % – renset for samtlige afgifter m.m.”

Dansk Detail og Konkurrencestyrelsen fremturer stadig i egne undersøgelser og rapporter med et tal på 4-6 %. I den seneste rapport fra Konkurrencestyrelsen havde man pillet så vigtige varegrupper som kød, frugt og grøntsager ud af rapporten. Dermed undersøgte man i virkeligheden kun priserne på halvdelen af det, de danske forbrugere køber af dagligvarer.

Vi har længe undret os over den store prisforskel, der f.eks. er på kød. Men det er jo klart, at når man ikke medtager denne varegruppe i sin egen ’tilrettede’ rapport, så er der givet grønt lys til fuld skrue på fortjenesten. At der er væsentlig lavere avance i Tyskland, vil Coop snart sande, når de selv starter i grænsehandelen. Hvis de forestiller sig, at de skal sælge deres varer til ’danske’ priser renset for momsforskelle og afgifter, får de ikke megen succes og kommer i hvert tilfælde ikke til at stjæle kunder fra de eksisterende grænsebutikker.

Den dansk/tyske grænsehandel bliver ikke mindre i fremtiden, så længe fokus er det forkerte sted. I stedet for at indkalde til en ’Hvordan får vi fedtafgiften væk-konference’, burde man have indkaldt til en ’Hvordan får vi mere konkurrence i Danmark-konference’. Erhvervsministeren foreslog for nyligt, at man skulle indkalde DS & Coop, så de kunne komme med forslag til, hvordan man kunne øge konkurrencen. Alene det, at man kommer med det forslag, viser, at der er meget lang vej endnu. Man kunne lige så godt foreslå erhvervsministeren at spørge grænsekøbmændene.

Da det efter indførelsen af fedtafgift blev konstateret at priserne var sat højere op end afgifterne, blev dette begrundet med de tunge administrative omkostninger i forbindelse med fedtafgiften.

”Om priserne nu sænkes tilsvarende har jeg min store tvivl omkring. Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig prisfald på 23% – de danske forbrugere skal være lykkelige hvis det blot slår igennem med de 4,3%, som var stigningen direkte relateret til fedtafgiften”, slutter Allan Filbert.

Se vor prisundersøgelse her, eller klik på billedet nedenunder.

Yderligere information, kontakt
Direktør Allan Filbert, tlf. 61280808 eller +4915123091106, GrænseGuiden.dk